Kezd tragikomédiába fordulni az amerikai házelnöki választás

Gyűlnek a jelöltek az amerikai képviselőházi elnökválasztás újabb fordulója előtt, azonban miután Steve Scalise és Jim Jordan sem tudta bebiztosítani a megfelelő támogatást, a republikánusoknak végre össze kell fogniuk.

2023. 10. 23. 18:12
McCARTHY, Kevin
Washington, 2023. október 4. A kongresszus washingtoni épületének, a Capitoliumnak a képviselõházi szárnya 2023. október 4-én, miután az elõzõ nap többségi szavazással megfosztották hivatalától Kevin McCarthy republikánus párti képviselõházi elnököt. Az elnök elmozdítását a republikánusok konzervatív nézeteket valló, Szabadság nevû tömörülésének tagja, Matt Gaetz floridai képviselõ kezdeményezte. MTI/AP/J. Scott Applewhite Fotó: J. Scott Applewhite
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A republikánus Kevin McCarthy megbuktatása után felmerült jelöltek közül előbb Steve Scalise, majd Jim Jordan  is kiesett, miután nem tudták megszerezni a szükséges támogatást. Hétfő estére újabb zárt ajtós megbeszélést terveznek a republikánusok, amelynek során kiválasztják az új jelöltet. A vállalkozó kedvűek vasárnap délig jelezhették indulási szándékukat, és jelöltekből nincs hiány.

Kevin Hern oklahomai képviselő az elsők között nyújtotta be a jelentkezését.

Egyesülnünk kell, és gyorsan. Más típusú vezetőre van szükségünk, aki bizonyítottan sikeres, ezért indulok a házelnöki posztért

− írta közleményében Hern.

A michigani Jack Bergman nyugalmazott tengerészgyalogsági tábornok is bejelentkezett a posztért. Mint a Fox News amerikai televíziós hálózatnak elmondta, több republikánus képviselő kollégája kérte, hogy induljon, ezért jelentkezett.

Nem hagyom el a csatamezőt a harc közepén, és gondoskodom arról, hogy a csatatéren tőlem jobbra és balra mindenki csapatként egyesüljön, hogy megnyerjük a harcot

− fogalmazott némiképp katonásan Bergman az interjúban.

Byron Donalds floridai képviselő is megerősítette indulását, megválasztása esetén ő lehetne a képviselőház első színes bőrű elnöke.

– Vezetésem alatt a Ház egy egyszerű cél megvalósítása érdekében fog vezetni: az amerikai embereket helyezzük előtérbe, tartsuk őket biztonságban, és könnyítsük meg az életüket

− mondta Donalds egy nyilatkozatban.

A további jelöltek között van még Tom Emmer minnesotai, Mike Johnson louisianai, Dan Meuser pennsylvaniai és Gary Palmer alabamai képviselő – írja a Fox News. Ismét indul a georgiai Austin Scott is, aki az előző körben Jim Jordan kihívója volt. 

A képviselőház a következő körben várhatóan kedden szavaz az új házelnökről. A republikánusoknak össze kell kapniuk magukat, mivel a többségük igen csekély, ha ismét megosztottnak bizonyulnak, a demokraták pedig fegyelmezetten saját jelöltjük mellett szavaznak, akkor akár az a helyzet is előállhat, hogy a republikánus többségű képviselőháznak demokrata elnöke lesz Hakeem Jeffries, a demokrata képviselőcsoport jelenlegi vezetője személyében.

Borítókép: A kongresszus washingtoni épületének, a Capitoliumnak a képviselőházi szárnya 2023. október 4-én (Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.