Ki tette a lengyel elnök kocsijába a nyomkövetőt?

Az ukrán és a lengyel sajtó is igyekszik kideríteni, hogy mi áll az utóbbi évek egyik legnagyobb diplomáciai botrányának ígérkező ügy mögött.

Forrás: Mandiner2023. 10. 28. 17:08
DUDA, Andrzej
Poznan, 2023. szeptember 22. Andrzej Duda lengyel államfõ beszédet mond az Ukrajna háború utáni újjáépítésérõl Közös jövõ címmel tartott konferencián Poznanban 2023. szeptember 22-én. A konferencia stratégiai párbeszédet kezdeményez a lengyel-ukrán gazdasági együttmûködés lehetõségeinek feltérképezésérõl. MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk Fotó: Jakub Kaczmarczyk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomkövetőt találtak Andrzej Duda lengyel elnök kocsijában. A lengyel média forrong − írja a Mandiner. Lengyel információk alapján a jeladót a lengyel elnök ukrajnai látogatásakor helyezték el az autóban. Duda pedig még 2023. június 28-án látogatott el Zelenszkijékhez.

Az ukránoknál is nagy port vert fel az ügy,

 a Kyiv Independent ukrán lap arról ír, lehet, hogy az oroszok helyezték el a nyomkövetőt a kocsiban,

 egy lengyel lap, a Rzeczpospolita pedig keleti szálat emleget egy Lengyel Állami Védelmi Szolgálathoz (SOP) köthető, meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Ezek alapján ha a nyomozás kideríti a keleti szálat, akkor az oroszok helyezhették el az eszközt, amit rendkívül veszélyes helyzetnek nevez.

Egy másik, szintén meg nem nevezett, de a lengyel elnöki hivatalhoz köthető forrásra hivatkozva ugyanakkor a lengyel lap felidézi, hogy néhány éve nyomkövetőket helyeztek el a lengyelek az alacsonyabb beosztású alkalmazottak gépjárművében, hogy lássák, kizárólag üzleti célokra használják-e azokat.

Talán ebben az esetben a valóság triviálisnak bizonyul

 – idézi a lengyel lap a második meg nem nevezett forrást.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel államfő. (Fotó: MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.