Kínai nagykövet: Nagy siker volt Orbán Viktor látogatása Kínában

Gong Tao nagykövet úgy fogalmazott, az Egy övezet, egy út kezdeményezés több mint 150 ország javát szolgálta.

2023. 10. 27. 15:49
Gong Tao kínai nagykövet
Fotó: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete, Gong Tao egy sajtótájékoztató keretében számolt be a 151 ország és 41 nemzetközi szervezet képviselőinek részvételével lezajlott csúcstalálkozóról, amelyen többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vett. 

A csúcstalákozó bemutatta az Egy övezet, egy út program erejét és globális befolyását

– jelentette ki Gong Tao nagykövet, majd kiemelte, hogy a Pekingben megrendezett csúcstalálkozón elmondott nyitóbeszédében Hszi Csin-ping kínai elnök kiemelte, a projekt a történelem jó oldalán áll, és egyértelmű célja, hogy elmélyítse az együttműködést a partnerországok között. 

A hétnapos fórum egyik jelentős eseménye volt a nagykövet szerint a digitális gazdasággal foglalkozó panel, amelyen a környezetbarát gazdaságok kiépítésével, illetve a nemzetgazdaságok hatékony összekapcsolásával foglalkoztak. 

Emellett egy kereskedelmi fórumot is tartottak a csúcstalálkozón, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Matolcsy György is részt vett.

A nagykövet szerint a csúcstalálkozó eredményeit két kategóriába lehet sorolni. Az elsőbe a többoldalú megállapodások, illetve nemzetközi együttműködések tartoznak, amelyek a csúcstalálkozón részt vevő országok között köttettek. A másodikba pedig az országok és vállalatok között létrejött megállapodások.

Gong Tao kiemelte, hogy a konferencián egy, a környezetvédelemmel kapcsolatos megegyezés is született, amely szerint a következő években százezer, zöldfejlesztésekkel kapcsolatos képzést bonyolítanak le, ezzel is elősegítve a fenntartható fejlődést. 

Kína a fejlődő országokkal együtt kívánja modernizálni a világot. A fejlődő országokban Kína az Egy övezet, egy út projekt részeként olyan fejlesztéseket kíván végrehajtani, amelyek révén nemcsak a térséget modernizálják, hanem munkahelyeket is teremtenek, ezzel javítva az ott élők életszínvonalát

– jelentette ki a nagykövet, majd hozzátette, megtiszteltetésnek tartja, hogy részt vehetett a kínai elnök és a magyar miniszterelnök közötti találkozó leszervezésében, amelynek keretében összesen tíz együttműködési megállapodást írtak alá a két ország közötti kapcsolatok erősítéséről. 

A megállapodás részeként megegyezés született a Budapest–Belgrád vasútvonal építésének felgyorsításáról, illetve számos, a digitális gazdasággal és fenntartható fejlődéssel kapcsolatos együttműködésről. 

Gong Tao nagykövet újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Egy övezet, egy út keretében további ígéretes együttműködési lehetőséget lát Magyarország és Kína között a vegyipar, a mezőgazdaság és az infrastruktúra területén. A nagykövet kiemelte, hogy Magyarország esetében különösen nagy lehetőség rejlik az infrastrukturális beruházásokban.

A földi mellett a légi közlekedés jelentőségét is kiemelte a nagykövet, elmondta, hogy az online történő kereskedelemnek köszönhetően rendkívül jelentős a Magyarország és Kína közötti repülőforgalom. 

Borítókép: Gong Tao, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete (Forrás: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.