Lengyelország „kemény nemet” fog mondani az illegális bevándorlókra

A lengyel miniszterelnök szerint Brüsszelben nem oldják meg a problémákat, hanem újakat teremtenek.

Forrás: MTI2023. 10. 05. 14:21
DUDA, Andrzej; MORAWIECKI, Mateusz
Varsó, 2023. október 5. Andrzej Duda lengyel elnök (j) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az illegális bevándorlók befogadásáról és a migráció kezelésével kapcsolatos tervekrõl tartott közös sajtótájékoztatójukon Varsóban 2023. október 5-én. Mateusz Morawiecki és Andrzej Duda arra szólította fel a lengyel választókat, hogy vegyenek részt az október 15-i parlamenti választásokkal egy idõben tartandó, a migránsok elosztásáról szóló népszavazáson. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara Fotó: Marcin Obara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország „kemény nemet” fog mondani az illegális bevándorlók befogadására, és konkrét tervet mutat be a migráció kezelésére az Európai Politikai Közösség granadai csúcstalálkozóján − jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Andrzej Duda államfővel közösen tartott varsói sajtótájékoztatón.

A brüsszeli diktátum nem oldja meg a migráció problémáját, hanem újabb problémákat teremt

 − mondta a granadai csúcstalálkozó előtt tartott sajtótájékoztatón, ahol az uniós migrációs csomag „kemény” megvétózását ígérte.

Az uniós terv igazából „az illegális gazdasági migránsokkal tömött hajók százainak meghívását jelenti Európába” – érvelt a lengyel kormányfő. 

Nem akarunk egy második Lampedusát Lengyelországban

 – fogalmazott.

„Fordulóponthoz érkeztünk, amikor eldől, miképpen értelmezik a jövőben Lengyelország határait” – mondta Morawiecki, hozzátéve: a lengyelek számára „a határ szent, míg a brüsszeli bürokraták (...) szemében reliktumnak számít”.

Mateusz Morawiecki és Andrzej Duda egyaránt arra szólította fel a lengyel választókat, hogy vegyenek részt az október 15-i parlamenti választásokkal egy időben tartandó, a migránsok elosztásáról szóló népszavazáson.

Andrzej Duda, aki csütörtökön a portugáliai Portóba indul az Arraiolos-csoport államfőinek találkozójára, elmondta: a népszavazás felhatalmazza a kormányzó erőket, hogy az uniós fórumon egyértelműen képviseljék a társadalom akaratát.

Varsó nem egyezik bele abba, hogy „az Európában kormányzó elit megpróbálja rákényszeríteni az európai nemzetekre saját ideológiai álláspontját”. A legfontosabb a nemzetek akarata – fűzte hozzá. Úgy látta: 

a migráció, a határvédelem kérdése jelentősen meghatározza az Európai Unió és Lengyelország jövőjét.

Andrzej Duda aláhúzta: a migráció ügyében olyan lépéseket kell tenni, amelyek a probléma megelőzését jelentik, és amelyek teljesítik az uniós tagállamok kötelezettségvállalásait. „Az egyik fő tagállami kötelezettségvállalás az EU határainak védelme”, Lengyelország pedig teljesíti ezt – hangsúlyozta az elnök.

Megerősítette: Varsó következetesen ellenzi a migránsok kötelező elosztását a tagállamok között. Ezt az álláspontot ő és Morawiecki is képviselni fogja a csütörtöki és pénteki csúcstalálkozókon – jelentette be a lengyel államfő.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel elnök (jobbra) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az illegális bevándorlók befogadásáról és a migráció kezelésével kapcsolatos tervekről tartott közös sajtótájékoztatójukon Varsóban 2023. október 5-én (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.