Meghalt a Nobel-békedíjas volt finn elnök

86 éves korában elhunyt Martti Ahtisaari, Finnország korábbi elnöke, a nemzetközi konfliktusok megoldása érdekében végzett munkájáért 2008-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett globális békeközvetítő – jelentette be hétfőn az Ahtisaari által alapított Válságkezelési Kezdeményezés – Martti Ahtisaari Békealapítvány.

Forrás: MTI2023. 10. 16. 12:22
null
Picture taken on May 30, 2017 shows former Finnish President and Nobeal Peace Laureate Martti Ahtisaari in Helsinki, Finland. Martti Ahtisaari, a mediator who brokered peace around the globe, winning worldwide recognition and a Nobel Peace Prize, died on October 16, 2023 at the age of 86 after struggling with Alzheimers disease. (Photo by Roni Rekomaa / LEHTIKUVA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erőszakos konfliktusok megelőzésére és megoldására általa létrehozott alapítvány közleménye szerint a szervezet „mélyen megrendült alapítója és igazgatótanácsi elnöke elvesztése miatt”.

Két évvel ezelőtt, 2021-ben jelentették be, hogy Ahtisaari előrehaladott Alzheimer-kórban szenved.

A politikus legjelentősebb eredményei közé tartozik, hogy segített elérni a békemegállapodásokat Szerbia koszovói kivonulásával kapcsolatban az 1990-es évek végén, Namíbia függetlenségi törekvésével kapcsolatban az 1980-as években, valamint az indonéziai Aceh tartomány autonómiájával kapcsolatban 2005-ben. Az 1990-es évek végén részt vett az észak-írországi békefolyamatban is, és megbízást kapott az IRA terrorszervezet lefegyverzési folyamatának nyomon követésére.

A norvég Nobel-békedíj bizottsága 2008 októberében a békedíj odaítélésékor kiemelte, hogy Ahtisaari a nemzetközi konfliktusok megoldása érdekében több kontinensen és több mint három évtizeden keresztül tett fontos erőfeszítéseket.

A politikus hat éven át – 1994-től 2000-ig – volt Finnország elnöke. A 2000. januári elnökválasztáson nem indult újra. Ezután több nemzetközi pozíciót is felajánlottak neki, a többi között az ENSZ menekültügyi ügynökségénél, de ehelyett úgy döntött, hogy saját irodát nyit Helsinkiben, amely a nemzetközi válságok közvetítésére összpontosít. Ekkor alapította meg a helsinki székhelyű Válságkezelési Kezdeményezést.

Borítókép: Martti Ahtisaari (Fotó: Roni Rekomaa/Lehtikuva/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.