Mi a közös a Hamász-párti tüntetőkben és a Momentumban? + videók

A Hamász-párti és Izrael-ellenes tüntetéseken rendre előkerül a vörös festék, amellyel különböző, Izraelhez köthető létesítményeket öntenek le a demonstrálók. Valószínűleg innen kaphatott ihletet a Momentum is október 23-i akciójukhoz.

2023. 10. 24. 18:13
Israel-Palestine conflict
14/10/2023. London, UK. Red paint sprayed over An Orthodox Jewish girls School in Stamford Hill in North London. Israel's planned assault on Gaza. Israel has declared war against the terrorist organisation Hamas, after Hamas militants invaded Israel in a brutal attack on civilians, killing over 1000 people. Photo credit: Ben Cawthra/Sipa USANo Use Germany. Fotó: Reuters/Ben Cawthra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra kerülnek elő a vörös festékek a Hamász-párti és Izrael-ellenes tüntetések során. Az egyik legkirívóbb eset az volt, amikor egy palesztinbarát csoport a BBC brit közszolgálati média székházát öntötte le vörös festékkel. A Palestine Action nevű szervezet azzal indokolta akcióját, hogy a „vér tapad a BBC kezéhez” a Hamász palesztin terrorszervezet és az Izrael közötti háborúról való tudósítás miatt. A brit média székházának megtámadása azonban csak egy eset volt a sok közül.

Aktivisták múlt héten egy Izraellel kapcsolatban álló dróngyárba törtek be a brit Leicester városában. A közösségi oldalakra feltöltött videófelvételek szerint a biztonsági szolgálat létesítményeire és az autókra is vörös festéket öntöttek, majd fáklyákkal a kezükben másztak fel az épületek tetejére, miközben palesztin zászlókat lengettek. Az aktivisták a brit miniszterelnököt emlegetve azt skandálták, hogy „Rishi Sunak igazi bűnöző”.

Hasonló eset történt két héttel ezelőtt az amerikai Cambridge városában, ahol az Elbit Systems nevű izraeli hadipari és elektronikai termékeket fejlesztő és gyártó vállalat elé vonultak ki az aktivisták. A tüntetők azzal vádolták a céget, hogy a népirtásból profitál.

Az antiszemita, kifejezetten a zsidó közösségeket célzó akciókból sem maradt ki a vörös festék. Az izraeli háború kirobbanása után egy héttel egy londoni zsidó iskolát öntött le vörös festékkel egy maszkot viselő ember. A BBC értesülései szerint gyűlölet-bűncselekmény ügyében indítottak eljárást a hatóságok.

A vörös festékeket azonban nem csak külföldön használják előszeretettel a tüntetők, október 23-án Budapesten is történt ilyen eset: a Momentum a karmelita kolostor előtt öntötte le a kordonokat, akciójukat azzal indokolták, „Orbán Viktor újra elárulta és szembeköpte 1956 hőseinek emlékét”. Az ellenzéki párt részéről nem újkeletűek az ilyen megnyilvánulások, szinte havi rendszerességgel szervez valamilyen kormányellenes akciót vagy megmozdulást a Várba.

Borítókép: Vörös festékkel öntötték le egy londoni zsidó iskola épületét (Forrás: Reuters/Ben Cawthra)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.