Milliárdokat ad a spanyol kormány az illegális migránsok befogadására

Ötvenmillió eurót különítenek el a migrációs válsággal sújtott Kanári-szigeteknek. Az összegből eltarthatják az odaérkező illegális bevándorlókat.

2023. 10. 24. 5:18
null
La Restinga, 2023. október 17. A spanyol tengeri mentõszolgálat és a helyi vöröskereszt munkatársai Európába igyekvõ afrikai illegális bevándorlókat fogadnak a kanári-szigeteki El Hierro szigetén fekvõ La Restinga kikötõjében 2023. október 17-én. A spanyol belügyminisztérium szerint október elsõ felében 8500-nál több migráns érkezett összesen mintegy 380 bárkán a Spanyolországhoz tartozó atlanti-óceáni szigetcsoportra. 2023 eleje óta több mint 23,5 ezren jutottak el Afrika felõl a Kanári-szigetekre, 79 százalékkal többen, mint 2022-ben ugyanebben az idõszakban. MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol Fotó: Gelmert Finol
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húszmilliárd forintnak megfelelő támogatást ad a spanyol kormány a Kanári-szigetekre érkező illegális bevándorlók ellátására – jelentette be az ügyvivő migrációs miniszter. José Luis Escrivá személyesen látogatott el a szigetcsoport legkisebb tagjára, El Hierrora, amelynek befogadórendszere hetekkel ezelőtt összeomlott, miután annyi afrikai állampolgár kötött ki ott, amennyit történelmük során még egyszer sem láttak.

Escrivá közölte, hogy a mindössze 11 ezres lélekszámú sziget mostantól kiemelt figyelmet kap, és kilencmillió eurót már el is különítettek neki magasabb színvonalú és kapacitású befogadólétesítmények felépítésére, hogy többé ne kerüljenek a mostanihoz hasonló helyzetbe.

A miniszter közölte, hogy ezen felül 50 millió eurós segítséget hagynak jóvá hamarosan, amit kizárólag a Kanári-szigetek kormánya használhat fel idén és 2024-ben arra a célra, hogy befogadja és ellássa az odaérkező menekülteket. A pénzből ételt, ágyakat, mobil mosdókat vásárolhatnak, valamint új befogadóközpontokat építhetnek fel, hogy ne kelljen az embereket évtizedek óta használaton kívüli kolostorokban vagy más építményekben elhelyezni, ahogyan hely híján most teszik. Emellett az összeg fedezi majd a kísérő nélkül érkezett több ezer afrikai gyerek költségeit is.

A döntés azután született meg, hogy a Kanári-szigetek konzervatív elnöke, Fernando Clavijo hetek óta élesen kritizálta a központi kormányt és az Európai Uniót is amiatt, hogy nem biztosít segítséget a régiónak, miközben az példátlan migrációs válság irányába halad.

Escrivá a pénzügyi segítség mellett együttműködésre kérte a többi spanyol autonóm közösséget. Véleménye szerint nagyobb szolidaritást kellene vállalniuk a Kanári-szigetekkel, és át kellene venniük tőlük az odaérkezett afrikai kiskorúak nagy részét. 

Bár a kérés úgy tűnik, csak formalitás, mivel épp múlt héten lepték meg a félszigeten lévő Huesca tartományt kétszáz, eredetileg a Kanári-szigetekre érkezett illegális migráns áthelyezésével, amelyről sem előzetes konzultációt nem tartottak, sem jóváhagyást nem kaptak a regionális vezetőktől. Az áthelyezettek között ráadásul egyetlen gyermek sem volt. Escrivá jelezte azt is, hogy terveik között szerepel, hogy Sevillában és Madridban is befogadóállomásokat nyitnak, ahová tömegesen szállíthatják majd át a menekülteket.

A belügyminisztérium adatai szerint október 15-ig 23 537 ember kötött ki a szigetvilágban, ami 79 százalékkal több a tavalyi év azonos időszakához képest. Fernando Grande-Marlaska ügyvivő belügyminiszter múlt héten jelentette be, hogy megpróbálják fékezni a menekülthullámot, és két csendőrségi helikoptert állítanak szolgálatba, amelyek az afrikai partok mentén, különösen Szenegálnál és Mauritániánál próbálják majd lefülelni a migránsmaffiát, ezáltal pedig csökkenteni az útnak induló, menekültekkel teli csónakok számát.

Erre a lépésre égetően nagy szükség van, mivel csak szombaton több mint 1100 illegális bevándorlót húztak partra a Kanári-szigeteken, azon belül is a legnagyobb bajban lévő El Hierron, ahonnan automatikusan át kell szállítani az embereket máshova, mivel nincs nekik hely. Ráadásul érkezett hozzájuk egy olyan csónak is, ami történelmi rekordnak számít, miután 320-an utaztak rajta egyszerre.

Közben a kanári-szigeteki rendőrséget már nem csak az illegális bevándorlók magas létszáma aggasztja. Tájékoztatásuk szerint több emberen is a tuberkulózis tüneteit fedezték fel, és kórházba kellett őket szállítani. Közölték, hogy a bevándorlók eleve olyan országokból érkeznek, ahol nem kapnak megfelelő egészségügyi ellátást, ráadásul napokig hánykolódnak a nyílt vízen, emiatt sokan kihűlve érkeznek meg, majd a helyhiány miatt a szigeteken sem kapnak megfelelő ellátást, így az állapotuk tovább romlik.

A rendőrséget az aggasztja leginkább, hogy az őket ellátó személyzet jelentős része védtelen a betegséggel szemben, mivel Spanyolország bizonyos régiói már a 70-es években felhagytak a csecsemők kötelező BCG-oltásával.

Borítókép: A spanyol tengeri mentőszolgálat és a helyi vöröskereszt munkatársai Európába igyekvő afrikai illegális bevándorlókat fogadnak a kanári-szigeteki El Hierro szigetén fekvő La Restinga kikötőjében (Fotó: MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.