Nehéz helyzetben Amerika, a katonák kétharmada elhízott vagy túlsúlyos

A szó legszorosabb értelmében súlyos helyzettel szembesülhet az Egyesült Államok hadserege.

Forrás: V4NA2023. 10. 21. 20:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A washingtoni székhelyű American Security Project nonprofit szervezet egy széles körű tanulmányban arra jutott, hogy az amerikai katonák 68 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak minősül a testtömegindex alapján. Ez a mutató figyelembe veszi az egyén életkorát, magasságát és súlyát. A dokumentumot a V4NA nemzetközi hírügynökség szemlézte a New York Post amerikai hírportálra hivatkozva, kiemelve, hogy

az elmúlt évtized során több mint kétszeresére nőtt az elhízott kategóriába tartozó katonák száma – a 2012-es 10,4-ról tavaly 21,6-ra.

A szervezet most arra figyelmeztet, hogy bár első hallásra nem tűnnek olyan súlyosnak az eredmények, mégis érdemes lenne foglalkozni vele a védelmi tárcának.

A fegyveres erők hosszú távú működőképességének és hatékonyságának biztosítása érdekében a szolgálatoknak határozottan és egységesen kell foglalkozniuk a soraikban előforduló elhízással, szigorú testösszetételi normákat kell fenntartaniuk, és az egészségügyi politikákat összhangba kell hozniuk a bizonyítékokon alapuló ajánlásokkal

– írják a tanulmány szerzői az ajánlásukban. 

A tanulmány szerint az Egyesült Államok hadserege minden egyes ágának saját normái vannak, amelyeknek az újoncoknak meg kell felelniük. Az elhízás a katonai szolgálatra jelentkezők első számú kizáró tényezője, valamint a szolgálat közbeni sérülések és orvosi elbocsátások elsődleges oka.

A gond ott kezdődik, hogy mindeközben az amerikai hadseregnek nehézséget okoz az új tagok toborzása. Az Amerikai Védelmi Minisztérium (DOD) jelentése szerint a 17–24 éves amerikaiak túlnyomó többsége alkalmatlan a katonai szolgálatra. Az amerikai fegyveres erők egyre nehezebben tudják teljesíteni a nemzet önkéntes katonáinak toborzási céljait.

Az amerikai fiatalok 77 százalékát ugyanis nem tudnák felvenni.

A DOD jelentése arra a következtetésre jutott, hogy ennek egyik fő oka az elhízás. A túlsúlyosok aránya évtizedek óta folyamatosan nő a fiatalok körében, miközben az amerikai felnőttlakosság 42,9 százaléka minősül elhízottnak. Ez az arány 1999-ben még több mint 10 százalékponttal alacsonyabb volt.

A hadsereg a szolgálatra alkalmas fiatalok számának csökkenése mellett számos más akadályba is ütközhet a fiatalabb katonák toborzása során. Ugyanis a fiatalok körében is elterjedt az a megítélés, amely szerint a hadsereg baloldali társadalmi kísérleteket folytat ahelyett, hogy a fegyverzet fejlesztésére és az állomány felkészültségének növelésére összpontosítana.

A hadsereg 2021-ben a The Calling toborzókampány részeként egy olyan reklámsorozatot mutatott be, amely a legkülönbözőbb hátterű személyek szolgálati történeteit emelte ki. A kampányt széles körben ultraliberálisnak minősítették, és jelentős kritikákat kapott a déli és középnyugati területeket képviselő konzervatív törvényhozóktól, azon területek képviselőitől, amelyek jellemzően a hadsereg elsődleges toborzási terepei. A kampány reklámjaiban ugyanis a sokszínűség jegyében nagy hangsúlyt kaptak a bevándorlók vagy az LMBTQ-személyek is, ami sokaknak nem volt szimpatikus – idézi fel a V4NA.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.