Nem telik el nap terrorfenyegetés nélkül Franciaországban

Csütörtökön ismét legalább nyolc repülőteret ürítettek ki az országban merényletfenyegetés miatt.

Forrás: MTI2023. 10. 19. 16:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennégy francia repülőtér kapott csütörtök délelőtt újabb merényletfenyegetést, legalább nyolcat kiürítettek a riasztások miatt – közölte egy rendőrségi forrás. Fenyegetések miatt a két nagy nemzetközi párizsi légikikötő kivételével már szerdán kiürítették a legtöbb franciaországi regionális repülőteret, ami 130 járat törlését és jelentős késéseket idézett elő.

A bombariadók – iskolákban, közhivatalokban, múzeumokban – mindennapossá váltak Franciaországban múlt péntek óta, amikor egy radikális iszlamista halálra késelt egy francia tanárt az északi Arras város egyik gimnáziumában. 

A merényletet követően a kormány a legmagasabb szintűre emelte a terrorkészültséget az országban.

Csütörtökön a kiürítések Brest, Carcassonne, Rennes, Tarbes, Bordeaux-Mérignac, Béziers, Montpellier és Nantes repülőtereit érintették. Az AFP hírügynökség megkeresésére a francia polgári légiközlekedési hatóság megerősítette, hogy csütörtök délelőtt több nemzeti repülőtér is kapott támadással kapcsolatos fenyegetést, de pontos számokat és városneveket nem közölt, miután a helyzet folyamatosan változik. Egyes repülőterek közleményt is kiadtak a kialakult helyzetről.

Az észak-franciaországi lille-i repülőtér délelőtt az X-en (korábban Twitter) azt közölte, hogy bombariadó miatt evakuálást hajtanak végre, majd félórával később arról számolt be, hogy a fenyegetés megszűnt, és a repülőtér fokozatosan újranyit.

Eric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter szerdán elítélte a pszichózishoz vezető vicceket, s arra figyelmeztetett, hogy a hamis riasztások, különösen az utóbbi napokban megszaporodott bombariadók mögött állókat meg fogják találni és megbüntetik a hatóságok.

Csütörtökön a versailles-i kastélyt is újból kiürítették egy pokolgépes fenyegetés miatt. A pénteki késes merénylet óta ez volt a negyedik bombariadó az egyik leglátogatottabb francia turisztikai célpontnál, amely szombaton, kedden és szerdán is kapott fenyegetést.

A déli Alpes-Maritimes megye prefektúrája az X-en arra emlékeztetett, hogy a hamis bombariadók elkövetői két év szabadságvesztéssel és 80 ezer eruós pénzbírsággal sújthatók.

Borítókép: Illusztráció (Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.