Szerb védelmi miniszter: Pristina nem tartja be a megállapodásokat

Továbbra sem vezetett konkrét eredményre az Európai Unió közvetítése Belgrád és Pristina között.

2023. 10. 27. 21:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Attól tart leginkább Albin Kurti koszovói miniszterelnök, hogy a szerbek megmaradnak azon a területen. Erről beszélt Milos Vucsevics szerb védelmi miniszter, miután a pristinai kormányfő és Alekszandar Vucsics szerb elnök tegnap ismét sikertelenül egyeztett Brüsszelben az európai vezetőkkel. A két balkáni vezető egymással nem, de a nyugati országok képviselőivel eszmét cserélt. 

Mint arról korábban beszámoltunk, Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a szerb és a koszovói vezetők részvételével folytatott megbeszélést követően kiadott közleményében kijelentette: a megbeszélés ismét megmutatta, hogy a kialakult helyzet javítását szolgáló egyetlen út a párbeszéd folytatása, és bizonyította, hogy az érintett országok európai útja megköveteli a kapcsolatok normalizálását.

A találkozót követően Milos Vucsevics szerb védelmi miniszter kiemelte: Alekszandar Vucsics elnök brüsszeli európai vezetőkkel folytatott találkozóján megismételte, Albin Kurti koszovói miniszterelnök nem tesz eleget a brüsszeli megállapodásból fakadó kötelezettségeinek, valamint leszögezte, hogy Szerbia soha nem fogja elfogadni Koszovó tagságát az ENSZ-ben, és nem ismeri el Koszovó függetlenségét.

Jó, hogy alkalmunk volt megismételni, hogy a brüsszeli megállapodást 11 éve nem hajtották végre. Természetesen készek vagyunk minden javaslat megvitatására, kivéve azokat, amelyek Koszovó függetlenségéről és Koszovó ENSZ-tagságáról szólnak.

– nyilatkozta a szerb védelmi miniszter.

Egyes koszovói politikusok viszont úgy vélik, hogy Kurti tudja, politikai öngyilkosság lenne a számára a Szerb Községek Közösségének elfogadása, ezért továbbra is szabotálja a megállapodásokat. Haki Abazi független parlamenti képviselő szerint a pristinai miniszterelnök csak időnyerésre játszik. Abazi ugyanakkor leszögezte: elvi megállapodást kötöttek a közösségről, amellyel Albin Kurti és Aleksandar Vucsics szerb elnök is egyetértett. A politikus aláhúzta: Vucsics az, aki ezzel semmit nem veszíthet, míg Kurtit kritizálva azt mondta, elárulta azt az ígéretet, amellyel hatalomra került, azt, hogy nem fogadja el a szerbiai önkormányzatok semmilyen formáját sem.

Borítókép: A szerb védelmi miniszter a katonaság egységeivel. (Fotó: Milos Vucsevics Facebook-oldala)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.