Színt vallott az ír kormányfő, rogyadozik az ország a migráció alatt

Másfél évbe telt, mire Leo Varadkar miniszterelnök nyíltan képes volt elismerni, hogy hiba volt a tömeges migráció mellett kardoskodni.

Forrás: V4NA2023. 10. 30. 8:51
null
Csaman, 2023. október 27. Az ENSZ Menekültügyi Fõbiztosságának támogatásával Pakisztánból önként hazatérni szándékozó afgán menekültek várakoznak az afgán-pakisztáni határ pakisztáni oldalán Csamanban 2023. október 27-én. A pakisztáni kormány elrendelte, hogy minden bevándorló, köztük 1,73 millió afgán migráns hagyja el az országot a hónap végéig, különben kiutasítják õket. MTI/EPA/Ahter Gulfam Fotó: Ahter Gulfam
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Írország lassan eléri a befogadható menekültek számát – ismerte el Leo Varadkar miniszterelnök. Az ír parlament alsóházában, a Dáilban a napokban Varadkar kijelentette, hogy kormánya nehezen tudná kezelni a jövő évi újabb migrációs hullámot, ha az újonnan érkezők száma továbbra is olyan magas maradna, mint jelenleg. Az ír miniszterelnök a törvényhozóknak elmondta, hogy van egy bizonyos határ, ameddig egy ország el tudja látni a menekülteket, és azt állította, hogy Írország jelenleg nagyon is ezen a határon van.

A liberális kormányzat az utóbbi hetekben fokozatosan ismerte fel, hogy kormánya migrációs politikája miatt milyen nyomás nehezedik az ír közösségekre.

Michael Leahy, az Ír Szabadságpárt elnöke a hét elején azt nyilatkozta, hogy Írországba több ukrán menekült érkezett egy főre vetítve, mint bármely más uniós országba, Lengyelország kivételével, annak ellenére, hogy Írország a háborús zónától legtávolabb eső ország – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Tavaly év elején Varadkar még határozottan kiállt a tömeges migráció és a lehető legtöbb menekült befogadása mellett. Novemberre már valamelyest visszafogottabban nyilatkozott a helyi közösségek egyre csak növekvő elégedetlensége miatt. Mégis a kormányfő akkor is azt mondta: 

Mindent megteszünk, hogy szállást biztosítsunk számukra, és ez az emberek otthonában való elhelyezéstől kezdve a régi raktárak, irodaházak utólagos átalakításán át a szállodák, a moduláris lakások használatáig terjed majd.

2023 májusára azonban Leo Varadkar már kézze foghatóan kezdte belátni, hogy a kormánya migrációs politika miatt a közszolgáltatások rogyadozni kezdtek.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosának levelére válaszolva akkor Varadkar elismerte, hogy az érkezők számának puszta nagyságrendje miatt

az Írországban már korábban is fennálló lakáshiány közepette, különösen nehézségekbe ütközött a megfelelő mennyiségű lakás megteremtése a megnövekedett kereslet miatt. Ezt a tömeges migráció idézte elő.

A spanyolországi Granadában, az uniós kormány- és államfők nem hivatalos találkozóján Varadkar már nyíltan elárulta, hogy Írország az elmúlt két évben több mint százezer menekültet fogadott be – idézi fel a V4NA.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Ahter Gulfam)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.