Többezres tömeg tüntetett Londonban a palesztinok mellett + videók

Jelentős rendőri készültség mellett ezrek tüntettek szombaton Londonban és több más brit nagyvárosban a palesztinok mellett.

2023. 10. 14. 18:26
March in solidarity with Palestinians
People holding placards and flags of Palestine take part in a 'March For Palestine', part of a pro-Palestinian national demonstration, in London on October 14, 2023, organised by Palestine Solidarity Campaign, Friends of Al-Aqsa, Stop the War Coalition, Muslim Association of Britain, Palestinian Forum in Britain and CND. British Prime Minister Rishi Sunak called on Israel Friday to take "every possible precaution to protect civilians" in its response to last weekend's deadly attack by Hamas. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) Fotó: AFP/Adrian DENNIS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős rendőri készültség mellett ezrek tüntettek szombaton Londonban és több más brit nagyvárosban a palesztinok mellett.

A Felvonulás Palesztináért (March for Palestine) címmel meghirdetett londoni demonstráció a Scotland Yard által szigorúan előírt útvonalon haladhatott csak.

A menet résztvevői a Broadcasting House-nál, a BBC közszolgálati médiatársaság székhelyénél gyülekeztek, majd a Regent Street, a Piccadilly és a Trafalgar-tér érintésével megérkeztek a londoni kormányzati főutcához, a Whitehallhoz.

A Scotland Yard szombaton is figyelmeztette a tüntetőket, hogy kizárólag az előre kijelölt útvonalon haladhatnak, és azokat, akik ettől eltérnek, őrizetbe veszik.

A londoni rendőrség arra is felhívta a résztvevők figyelmét, hogy a demonstráción nem viselhetnek olyan ruhadarabot, amely eltakarja arcukat.

A Broadcasting House bejáratát még a tüntetés kezdete előtt ismeretlen tettesek vörös festékkel leöntötték.

A Whitehallból nyílik a Downing Street, amely a brit miniszterelnökök hivatalának és rezidenciájának nyújt otthont.

A tüntetők itt a brit kormány Izraelt támogató politikája elleni jelszavakat skandáltak és tiltakozó transzparenseket tartottak a magasba többezernyi palesztin zászlóval együtt.

A tüntetésen az előzetes hatósági figyelmeztetések ellenére többször is hallható volt a „From the river to the sea, Palestine will be free” (A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz) jelmondat, amely arra utal, hogy az e szöveget skandálók szerint a szabad palesztin államot a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, vagyis jórészt Izrael területén kell létrehozni.

Suella Braverman brit belügyminiszter a tüntetés előtt levelet intézett az angliai és a walesi rendőrkapitányságok parancsnokaihoz, annak megfontolására kérve a rendőri vezetőket, hogy a jelmondat, amely korábbi Izrael-ellenes tüntetéseken is rendszeresen elhangzott, nem tekinthető-e Izrael megsemmisítését célzó, erőszakcselekmények végrehajtására irányuló szándék kifejezésének.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya szombati tájékoztatásában közölte azt is, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen egy hete végrehajtott támadása óta számos lakossági bejelentést kapott olyan online tartalmakról, amelyek potenciálisan összefüggésbe hozhatók a terrorizmussal.

Az ügyosztály a szombati tájékoztatás szerint eddig 55 ilyen esetben indított vizsgálatot.

Dominic Murphy, a terrorellenes ügyosztály parancsnoka köszönetet mondott a bejelentésekért, amelyek nyilatkozata szerint lehetővé teszik, hogy a rendőrség együttműködjön a technológiai cégekkel az olyan tartalmak eltávolítása érdekében, amelyek a brit terrorizmusellenes törvénybe ütköznek.

E törvény alapján 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók, akik a brit kormány által militáns terrorszervezetnek minősített csoportokhoz csatlakoznak, illetve másokat ilyen csoportok támogatására biztatnak.

A brit kormány két évvel ezelőtt ilyen szerveződéssé nyilvánította a Hamászt, amelynek nagy-britanniai tevékenységét és támogatását törvényen kívül helyezte.

Szombaton tüntetéseket tartottak a palesztinok mellett Londonon kívül más brit nagyvárosokban, köztük Liverpoolban, Bristolban, Cambridge-ben, Norwichban, Coventryben, Edinburgh-ban és Swansea-ban is.

Borítókép: Résztvevők a Londonban rendezett palesztinpárti szimpátiatüntetésen 2023. október 14-én (Fotó: AFP/Adrian Dennis)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.