Tragédia a föld alatt: rengeteg a halott és az eltűnt a bányatűz után

Rövid időn belül ez a második ilyen eset, amely a luxemburgi székhelyű ArcelorMittal Temirtau vállalathoz köthető.

2023. 10. 28. 12:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 25 ember meghalt, további 21-en pedig eltűntek, miután egy kazahsztáni bányában tűz ütött ki – közölte szombaton a bányát üzemeltető luxemburgi székhelyű acélgyártó helyi vállalata, az ArcelorMittal Temirtau.

A közlemény szerint tizennyolc ember fordult orvoshoz az esetet követően. A tragédia idején jelen lévő 252 bányász közül 205-öt hoztak eddig a felszínre – tette hozzá a történtekről szóló tájékoztatás. A tűz Karagandi város közelében történt, amely egy ipari központ az ázsiai ország középső részén. 

Sajtójelentések szerint két hónapon belül ez a második tragikus incidens egy ArcelorMittal létesítményben. Legutóbb egy augusztusi balesetben öt bányász vesztette életét a cég egyik kazahsztáni bányájában. Az ArcelorMittalt egyébként korábban folyamatosan bírálták a biztonsági és környezetvédelmi előírások be nem tartása miatt, s ez arra késztette Kaszim-Zsomart Tokajev elnököt, hogy előzetes figyelmeztetést adjon ki a csoport működési engedélyének esetleges megvonásáról Kazahsztánban.

Tokajev részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, s utasította kabinetjét, hogy hagyja abba az együttműködést az ArcelorMittal Temirtau helyi vállalatával.

Borítókép: Bányatűz Kazahsztánban (Forrás: X/Media Express)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.