Újabb amerikai repülőgép-hordozó érkezhet izraeli vizekre?

Védelmi minisztériumi források szerint újabb repülőgép-hordozót vezényelne a Földközi-tenger keleti medencéjébe az Egyesült Államok. A lépés figyelmeztetés lehet a Hamásznak, hogy vegye komolyan az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael támogatására.

Forrás: Politico2023. 10. 11. 9:49
AUSTIN, Lloyd
Ramstein légitámaszpont, 2023. szeptember 19. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter felszólal az Ukrajnát támogató országok védelmi minisztereinek találkozóján a németországi Ramstein amerikai légitámaszponton 2023. szeptember 19-én. MTI/AP/Michael Probst Fotó: Michael Probst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan újabb amerikai repülőgép-hordozó érkezhet a Földközi-tenger keleti részére – értesült a Politico hírportál meg nem nevezett védelmi minisztériumi forrásokból. A USS Dwight D. Eiesenhower kísérőhajóival és vadászgépeivel a tervek szerint még ezen a héten elhagyja a norfolki kikötőt, és október végére érkezhet meg új rendeltetési helyére.

A USS Gerald R. Fordot és csoportját már vasárnap az izraeli vizekre vezényelték, így már két amerikai repülőgép-hordozó tartózkodna a térségben, ami meglehetősen ritkának számít, ez az amerikai portál szerint fontos jelzés lenne a Hamásznak, hogy az amerikai hadsereg komolyan gondolja Izrael támogatását.

A védelmi minisztérium nem árult el részleteket a két hajó feladatairól. Lloyd Austin védelmi miniszter továbbra is felülvizsgálja a két hajó bevetési terveit, 

mivel megfontolja a tengeri képességek megfelelő egyensúlyát a különböző hadszíntereken a nemzetbiztonsági prioritások támogatása érdekében

– írta Bryon McGarry alezredes, a minisztérium szóvivője egy kedden kiadott közleményben.

Mint arról beszámoltunk, Lloyd Austin miniszter vasárnap közölte, hogy az Egyesült Államok azonnali hatállyal katonai eszközöket küld Izraelnek. Az első szállítmány már vasárnap útnak indult, és néhány napon belül megérkezik a Közel-Keletre. A miniszter hozzátette, hogy a Pentagon vezetése a következő napokban is szorosan egyeztet az izraeli védelmi erőkkel. Az Egyesült Államok hadseregének másutt állomásozó egységei is készen állnak, amennyiben az elrettentés céljából további erősítésre lenne szükség − derül ki a tájékoztatásból.

 

Borítókép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.