Újabb hét, újabb nácibotrány: bántalmazhatta diákjait az SS-tisztből lett tanár

A volt diákok azért kampányolnak, hogy a dublini iskola kérjen bocsánatot a pedagógus alkalmazásáért.

2023. 10. 05. 6:19
null
Buenos Aires, 2023. szeptember 13. Elkobzott könyvek az argentin rendõrség Buenos Aires-i központjában tartott sajtótájékoztatón 2023. szeptember 13-án. A hatóságok szerint a könyveket az ország legnagyobb náci propagandát népszerûsítõ szervezete nyomtatta illegálisan. A rendõrség a héten rajtaütést végzett a nyomdában, az üzemeltetõket õrizetbe vették. Az akciót két év nyomozómunka elõzte meg. MTI/AP/Natacha Pisarenko Fotó: Natacha Pisarenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig egy hete írtuk meg, hogy a kanadai parlament Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök jelenlétében vastapssal köszöntött egy 98 éves ukrán náci kollaboránst, most egy újabb korábbi SS-tiszt híre járja be az internetet.

Egy dublini magániskola volt diákjai szóbeli és fizikai bántalmazással vádolnak egy 2009-ben elhunyt tanárt, aki 1945-ben menekült Írországba, miután Franciaországban halálra ítélték a nácikkal való együttműködés miatt. 

Argentína írországi nagykövetének fia tizennégy éves korában került az oktatási intézménybe, és most kampányt szervez, hogy az iskola hivatalosan kérjen bocsánatot, amiért a bántalmazó Louis Feutrent franciatanárt alkalmazta. Egyes beszámolók szerint a nácikollaboránsból lett tanár társaik előtt le is vetkőztette a gyermekeket.

 

Borítókép: Elkobzott könyvek az argentin rendőrség Buenos Aires-i központjában tartott sajtótájékoztatón 2023. szeptember 13-án (Fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.