Ukrajna tagadja, hogy köze lenne az oroszországi antiszemita zavargásokhoz

Az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója szerint Moszkva a hibás.

Forrás: MTI2023. 10. 30. 21:30
null
Mahacskala, 2023. október 30. Palesztinpárti tüntetõk özönlik el a kifutópályát az orosz tagköztársaság Dagesztán székvárosa, Mahacskala repülõterén, miután menetrend szerinti járat értezett Tel-Avivból 2023. október 29-én. Az orosz légügyi hatóság, a Roszaviacija szerint néhány százan tüntettek a légikikötõnél a Gázai övezetben kirobbant izraeli-palesztin fegyveres konfliktus miatt. A tüntetõk egy része az érkezési csarnokba behatolva a járattal érkezett utasokat kereste, ezért átmenetileg leállt a légiforgalom. A tüntetõket sikerült eltávolítani a repülõtérrõl. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijevnek semmi köze az Izrael-ellenes zavargáshoz, amely az Oroszországhoz tartozó, túlnyomórészt muszlimok lakta Dagesztánban történt – közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója hétfőn.

A Telegram közösségi oldalon közzétett bejegyzésében a tisztségviselő azt írta, hogy a mahacskalai események, a spontán Izrael-ellenes akciók a más országok és nemzetiségek elleni katonai agresszió oroszországi jóváhagyásának, valamint a polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök orosz dicséretének az eredménye.

Szerinte a dagesztáni fővárosban lezajlott zavargásokhoz – amelyeket a tanácsadó zsidóellenes pogromnak nevezett – olyan előfeltételek járultak hozzá, amelyeket Moszkvának a több évtizedes, helytelen, ál-asszimilációs politikája, a globális szabályokat sértő agresszív rezsimek törvénytelen magatartásával szembeni toleranciája alakítottak ki.

– Csak arról van szó, hogy most egyre keserűbb gyümölcsöket takarítunk be: a különböző etnikai csoportok iránti gyűlölet meggyökeresedését, az elpusztításukra tett kísérleteket, a világintézmények maradékainak pusztulását, médiabravúrokat a polgári lakosság elleni nyílt atrocitásokkal, fokozva a háború népirtó összetevőjével – fejtegette a tanácsadó.

Szergej Melikov, a Dagesztáni Köztársaság vezetője hétfőn újságíróknak Mahacskalában az előző nap kirobbant zavargásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy külföldről, egyebek között ukránbarát Telegram-csatornákon szítottak viszályt etnikumok és felekezetek között a régióban. Vasárnap este le kellett állítani a légiforgalmat a mahacskalai repülőtéren, mert több száz palesztinpárti tüntető hatolt be az egyik leszállópályájára, és a nemzetközi terminál területére. A behatolók egy Tel-Avivból menetrend szerint érkező járat utasait keresték, akiket izraeli menekülteknek gondoltak.

Borítókép: Palesztinpárti tüntetők özönlik el a kifutópályát az orosz tagköztársaság Dagesztán székvárosa, Mahacskala repülőterén, miután menetrend szerinti járat értezett Tel-Avivból 2023. október 29-én (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.