Ukrajnából és Moldovából érkezhetnek megfigyelők az Európai Parlamentbe

Az Európai Parlament elnöke átmeneti juttatásokat javasol az uniós csatlakozás előtt álló országok számára.

2023. 10. 25. 15:36
ZELENSZKIJ, Volodimir; METSOLA, Roberta
Brüsszel, 2023. február 9. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke az Európai Unió zászlóját tartja az uniós parlamentben, Brüsszelben 2023. február 9-én, az Európai Tanács brüsszeli ülésének idején. Ukrajna 2022 februárjában folyamodott az EU-hoz tagjelölti státuszért, és azt 2022 júniusában megkapta. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola vetette fel, hogy ukrán és moldovai törvényhozók megfigyelő státusban csatlakozhatnának a testület munkájához. A megfigyelő képviselők nem rendelkeznének szavazati joggal és nem választott képviselők, hanem kinevezés útján kerülnek pozícióba.

Az Európai Bizottság hamarosan közzéteszi éves bővítési csomagját, azaz az EU bővítési politikáját ismertető dokumentumcsomagot. 

A 2023 decemberében, a spanyol elnökség alatt megrendezésre kerülő EU-csúcs lesz az a pillanat, amikor a blokk meghatározhatja, hogy mit fog tenni a bővítések megvalósítása érdekében.

 Az Európai Parlament elnöke szerint

a bővítés mindig is az Európai Unió legerősebb geopolitikai eszköze volt.

Metsolát szembesítették Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi elnökének elhíresült nyilatkozataival, melyek szerint Ukrajna korrupt és nem kellene csatlakoznia az Európai Unióhoz, amire azt felelte, hogy „ne becsüljük alá a tagjelölt státus formáló szerepét”.

A jelenlegi parlamenti szabályok szerint azonban a megfigyelő EP-képviselők csak a hivatalos csatlakozási szerződés aláírása után foglalhatják el helyeiket, ami azt jelenti, hogy ez még évekig várathat magára.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke az Európai Unió zászlóját tartja az uniós parlamentben, Brüsszelben 2023. február 9-én, az Európai Tanács brüsszeli ülésének idején (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.