Az Izrael és a Hamász közti fegyverszünet meghosszabbításában bízik a világ

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közölte: a fegyverszünet lejártával folytatja a hadműveleteket.

2023. 11. 27. 7:31
null
Hán-Júnisz, 2023. november 24. Romok és törmelékek a Gázai övezet déli részén fekvõ Hán-Júniszban 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tûzszünet Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet között. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajtott végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Mohammed Dahman Fotó: Mohammed Dahman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök reményét fejezte ki az Izrael és a Hamász közötti ideiglenes tűzszünet meghosszabbításával kapcsolatban, különösen azután, hogy a militáns csoport több túszt, köztük egy négyéves izraeli–amerikai kislányt is szabadon engedett. Míg Biden pozitív fejleménynek tartja a túszok szabadon bocsátását, a nemzetközi közösségnek eltérő a véleménye a tűzszünet hatékonyságáról. Biden elnök a sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a négyéves Abigail Edan, akinek szüleit a Hamász harcosai megölték, elképzelhetetlen megpróbáltatásokon ment keresztül. Optimizmusát fejezte ki a tűzszünettel kapcsolatban, de elismerte a helyzet összetettségét.

Amit ő átélt, az elképzelhetetlen

– mondta Biden, hozzátéve, hogy reméli, a tűzszünet addig tart, amíg a túszokat szabadon engedik.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, miközben ünnepelte a túszok szabadon bocsátását, kijelentette, hogy a tűzszünet lejártával teljes erővel folytatják a hadműveleteket. Céljaik között szerepel a Hamász felszámolása, annak megakadályozása, hogy Gáza visszatérjen korábbi állapotába és az összes túsz szabadon bocsátásának biztosítása. Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok a tűzszünet meghosszabbítását szorgalmazza, de a döntést bizonytalanság övezi. A globális közösség továbbra is óvatos, mivel aggódik a lehetséges összecsapások és a vádaskodások miatt, amelyek veszélyeztethetik a meglévő megállapodást.

Katari diplomaták a helyszínen felügyelik a segélyszállítmányok célba juttatását, és ezzel is hozzájárulnak a humanitárius segítségnyújtás rászorulókhoz való eljutásának biztosításához. A katari külügyminisztérium megerősítette elkötelezettségét a segélyezési folyamat támogatása mellett. A WAFA palesztin hírügynökség szerint a szabadon bocsátott foglyokat ujjongó fogadtatásban részesítették Rámalláhban. A palesztinok örömüket és megkönnyebbülésüket fejezték ki a foglyok visszatérése miatt, kiemelve a szabadulásuk érzelmi hatását. A humanitárius erőfeszítések folyamatban vannak, a segélyszervezetek célja, hogy az elmúlt több mint egy hónap legnagyobb szállítmányát eljuttassák Gáza északi részére. Egy ENSZ-tisztviselő leírta a lakosok kétségbeejtő körülményeit, és hangsúlyozta, hogy tartós szünetre van szükség az izraeli bombázások esetleges felújításának elkerülése érdekében.

 

Borítókép: Romok és törmelékek a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban 2023. november 24-én, miután életbe lépett a négynapos tűzszünet Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet között (Fotó: MTI/AP/Mohammed Dahman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.