Botrány és tűz az albán parlamentben + videó

Polgárháborús filmekbe illő jelenetet rögzítettek a törvényhozás legfőbb épületében.

2023. 11. 20. 18:37
null
Tirana, 2023. november 20. Az ellenzéki Albán Demokrata Párt képviselõi füstbombát dobnak a tiranai parlament üléstermében 2023. november 20-án. Az ellenzéki képviselõk a szocialisták szerintük egyre autokratikusabb kormányzása elleni tiltakozásul zavarták meg az ülést. MTI/AP/Florian Abazi Fotó: Florian Abazi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Albánia ellenzéki pártjai füstbombákat robbantottak és kisebb tüzet gyújtottak a parlament közepén, így akarták megakadályozni a politikusok, hogy elfogadják a 2024-es költségvetést. A hétfői tiltakozásban részt vevő képviselők székeket halmoztak fel az ülésterem közepén, majd felgyújtották a kupacot. Edi Rama miniszterelnököt a biztonsági szolgálat embereinek kellett megvédeniük.

Az ellenzéki Demokrata Párt de facto vezetője, Sali Berisha, egy korábbi miniszterelnök, aki 1992 és 1997 között Albánia első posztkommunista elnöke is volt, azzal vádolta a kormányt, hogy megpróbálja elhallgattatni az ellenzéket a parlamentben, ahol Rama szocialista pártjának többsége van.

 

Borítókép: Az ellenzéki Albán Demokrata Párt képviselői füstbombát dobnak a tiranai parlament üléstermében 2023. november 20-án (Fotó: MTI/AP/Florian Abazi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.