Minden ukránt harcba küldene a politikus

Alekszej Danyilov azt javasolta, Kijev értékelje újra mozgósításának mértékét, hogy minél több fiatalt tudjanak besorozni.

2023. 11. 03. 13:09
null
Kijev, 2023. november 2. A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái az egység frontszolgálatot megelõzõ kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszej Danyilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára kijelentette, hogy egyetlen ukrán állampolgár sem mentesülhet hazája szolgálata alól, hogy segítse az Oroszországgal vívott háborúban.

A Liga című lapnak adott csütörtöki interjúban Danyilov axiómaként írta le azt az elképzelést, hogy minden ukránnak „ háborút kell vívnia vagy szolgálatot kell teljesítenie”. Mint mondta, 

nem szabad meglepődni. Meglehetősen bonyolult világban élünk, ahol egy őrült szomszédtól kell megvédenünk országunkat.

Az interjúban kitértek egy nemrég megjelent cikkre is, amiben Ben Wallace volt brit védelmi miniszter a Telegraphban arról írt, hogy „a fronton lévő ukrán katonák átlagéletkora 40 év feletti”,  ezért azt javasolta, hogy Kijev értékelje újra mozgósításának mértékét, hogy minél több fiatalt tudjanak besorozni.

Ezzel kapcsolatban Danyilov elmondta, hogy a korosztállyal kapcsolatban úgy gondolja, hogy a háborút nem csak lövészárokban vívják. Hozzátette, hogy 

sok modern katonai rendszerrel képesek úgy harcba szállni, hogy közben a hátországban állomásoznak.

Azt az elképzelést pedig, hogy az ukrán hadseregben mindenkinek fiatalnak kell lennie, némileg torznak minősítette.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem sokkal a háború kirobbanása után általános mozgósítást jelentett be, és a legtöbb 18 és 60 év közötti férfi nem hagyhatja el az országot. 

A kampányt azonban nem volt korrupciótól mentes, az ukrán elnök augusztusban elbocsátotta az összes regionális toborzóközpont magas rangú vezetőjét.

Eközben egy időben Zelenszkij arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg azt akarja tőle, hogy fokozza a mozgósítási erőfeszítéseit, egyelőre nem írta alá azt a törvényt, amely csökkenti a behívási küszöb értékét a mozgósítás során.

A múlt hónapban Szergej Rahmanyin, az ukrán parlament katonai bizottságának tagja azt jósolta, hogy Kijev valószínűleg több embert próbál majd behívni, hogy pótolja a veszteségeket ellentámadása közben.

Borítókép: A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái az egység frontszolgálatot megelőző kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.