Félig üres üzletek, minimális kedvezmények – így telt a Black Friday Amerikában

A megszokott hatalmas tumultus idén elmaradt az üzletek előtt.

2023. 11. 25. 16:07
Supermarket,Aisle,With,Empty,Black,Shopping,Cart.
1933509284 Fotó: theshots.co
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó darabig biztos, hogy nem, de lehet, soha nem látunk már olyan black friday videókat az Amerikai Egyesült Államokból, mint a kétezres évek közepén. Akkor előfordult, hogy több száz ember várakozott egy-egy üzlet előtt már órákkal nyitás előtt, hogy megszerezzék a legjobb, legnagyobb akcióval meghirdetett termékeket.

Ez a hagyomány az Egyesült Államokban kezdődött, de globálissá vált, valamint az internetre is átterjedt. Az online vásárlás térnyerése csökkentette a black friday mint egynapos esemény jelentőségét.

A black friday az amerikai gazdaság egyik meghatározó „ünnepe”, hiszen ilyenkor hatalmas kedvezményeket adtak, amikért az emberek minden évben egymást taposva küzdöttek, és ebből az üzletek hatalmas bevételekre tudtak szert tenni. Éveken át az Amerikán kívüli világ szórakozva, de elborzadva nézte azokat a képsorokat, ahol emberek egymást verték egy tévéért vagy egy konzolért. 

Ám idén már semmi ilyesmit nem lehet látni, a parkolókban nem álltak emberek, és nem lökdösődtek az üzletekben.

Az októberi és novemberi kedvezmények megszüntették a black friday izgalmát. A közösségi médiában pedig egyre többen azt állítják, hogy ha akarnának, sem tudnának elkölteni annyi pénzt, mint ezelőtt, mert egyszerűen nincs, mivel sok fogyasztót keményen érint a tartós infláció.

Egyes jelentések arról szóltak, hogy péntek reggel 6 órakor a Connecticut állambeli New Milfordban található Walmart parkolója csak félig volt tele. A New Jersey állambeli Paramusban a Garden State Plaza bevásárlóközpontban a tömeg ritkább volt, mint az előző években. Az üzletek is elengedték a black friday-t, mert nem tudnak akkora kedvezményeket adni, mint évekkel ezelőtt. Rengeteg üzlet pedig átállt az elmúlt években a webshopokra vagy az online akciókra.

Többen arra panaszkodnak, hogy míg régen 50-75 százalékosak voltak a kedvezmények, ma ez maximum 5-15 százalék.

Sok kommentelő arra is panaszkodik, hogy évekkel ezelőtt még volt pénze arra, hogy vásároljon a black friday-en, mára viszont örülnek, ha ki tudják fizetni a számláikat.

@christopherclaflin

Let me know what your black Friday plans are in the comments… when I look around my house I see too much stuff that I don’t need. And I guess this is as good a year as any to start simplifying and focusing on what matters. bla#blackfriday2023

♬ original sound - Christopher Claflin

Az amerikai gazdasági intézkedések egyáltalán nem jöttek be. Joe Biden kampányígéreteiből semmit nem tudott beváltani.

Borítókép:Illusztráció. (Forrás: theshots.co)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.