Hatalmas energetikai megállapodást kötött Oroszország és Kazahsztán

Kazahsztán tranzitországként fogja segíteni az orosz olaj Kínába szállítását.

2023. 11. 08. 16:08
-
UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-ENERGY-GAS Fotó: ALEXANDER ZOBIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kazah elnök, Kaszim-Zsomart Tokajev közölte, hogy Kazahsztán a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) keretein belül számos, középtávú megállapodáson dolgozik Oroszországgal energetikai, gazdasági és egyéb területeken.

Országaink összefogtak az SCO és fő szerveinek további javítása, valamint az energia, a gazdaság, a rendészet és a környezetvédelem területén a középtávú stratégiai dokumentumok kidolgozása érdekében

– mondta Tokajev, majd pedig hangsúlyozta, hogy nagy reményeket fűz a sikeres kazah–orosz együttműködéshez, amely minden bizonnyal befolyásolja a kulcsfontosságú esemény, a 2024. júliusi SCO-csúcs sikerét is. 

Rendszeresek a találkozóink Vlagyimir Putyinnal. Ezek egyértelműen mutatják a Kazahsztán és Oroszország közötti kapcsolatok magas szinten tartását

– mondta a kazah elnök, majd hozzátette, hogy Kazahsztán 2033-ig több mint 100 millió tonna orosz olajat szándékozik a területén keresztül Kínába szállítani.

Kazahsztán és Oroszország régóta sikeresen együttműködik az olajszektorban is. Az olyan orosz konszernek, mint a Lukoil és a Tatneft sikeresen működnek hazánkban

– jelentette ki a politikus.

A két ország területén áthaladó olajszállítás jelentős része Kazahsztán és Oroszország energiakomplexumának, ugyanis a kazah olaj körülbelül 80 százalékát orosz területen keresztül exportálják a külföldi piacokra, miközben az orosz olajat kazah területen keresztül szállítják Kínába.

Az orosz–kazah kapcsolatokról Vlagyimir Putyin orosz elnök elárulta, meg van győződve arról, hogy Oroszország és Kazahsztán kapcsolatának a globális helyzettől függetlenül van jövője.

Meggyőződésem, hogy a bizalom, a kölcsönös megértés és a sokrétű sikeres együttműködés felbecsülhetetlen értékű. Ezért bármilyen helyzet is legyen a világban, bizalommal tekintek szövetséges kapcsolataink és integrációs partnerségünk jövője elé

– mondta az orosz elnök. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Alexander Zobin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.