Káoszra számítanak, lehet, bevezetik a KRESZ-t az űrben is

A Föld körül keringő műholdak egyre növekvő száma miatt űrbalesetek veszélyére figyelmeztet az Európai Űrügynökség (ESA).

Forrás: MTI2023. 11. 23. 8:43
Dart,Satellite,On,Collision,Course,To,Impacting,The,Asteroid,Dimorphos
2207696103 Fotó: mapush
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan ütközések is előfordulhatnak, amelyek láncreakciót indítanak el, és hatalmas károkat okoznak, ezért globálisan elfogadott közlekedési szabályokra van szükség a világűrben – fogalmazott a dpa német hírügynökségnek adott nyilatkozatában Josef Aschbacher főigazgató.

Az ESA adatai szerint mintegy 8800 aktív műhold kering a Föld körül.

Ezek közül messze a legtöbbet, mintegy ötezer Starlink műholdat az Elon Musk vezette SpaceX üzemeltet, amely ráadásul összesen mintegy 42 ezer ilyen eszköz felbocsátásra készül.

– Folyamatosan csatlakoznak új szereplők. Ezért szükség van megbízható közlekedési szabályokra a világűrben, amelyek világosan lefektetik minden helyzetben, hogy kinek kell kitérő manővert végrehajtania és kinek mi a feladata – hangoztatta Aschbacher.

A SpaceX mellett 150 és 1200 kilogramm tömegű műholdat tízezreinek felbocsátását tervezi a Blue Origin, a One Web és kínai vállalatok is globális internethozzáférés megteremtése érdekében.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.