Könnygázt is bevetettek a rendőrök Atlantában a tüntetők ellen + videó

A rendőrök könnygázt és tömegoszlató gránátot is bevetettek hétfőn Atlanta közelében, hogy megfékezzék aktivisták erőszakossá váló tüntetését.

Forrás: MTI2023. 11. 14. 6:59
Chicago Police Protest State's Attorney Kim Foxx Over Jussie Smollett Case
US-CHICAGO-POLICE-PROTEST-STATE'S-ATTORNEY-KIM-FOXX-OVER-JUSSIE Fotó: SCOTT OLSON
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „Block Cop City” névre keresztelt tiltakozó menetben több mint 500 ember vett részt, sokan maszkban, vegyvédelmi öltözékben és védőszemüvegben. A tüntetők egy rendőrségi és tűzoltósági kiképző központ ellen tiltakoztak, amit közvetlenül Atlanta határában, az elővárosi DeKalb megyében tervez felépíteni a város vezetése, hogy javítsa a hatóság működésének körülményeit.

A szögesdróttal körbevett építési területet védő rendőrök azután vetettek be tömegoszlató eszközöket, hogy a tüntetők felsorakoztak velük szemben, és ellenálltak. A helyszínre páncélozott rendőrségi járműveket is kivezényeltek.

A rendőrségi és tűzoltósági kiképző központ felépítése elleni tüntetések két éve rendszeresek Atlantában, és nem most váltak először erőszakossá. Az ügyészség a tiltakozó mozgalmat bűnszervezethez hasonlítja, amelynek tevékenysége − véleménye szerint − további bűncselekményekhez vezet, többi között gyúlékony anyagok tiltott birtoklásához, valamint gyújtópalackok használatához a hatóság ellen.

A központ építése azért váltotta ki jogvédő aktivisták haragját, mert az véleményük szerint nagyobb mértékű „rendőrségi militarizációhoz” vezet, és a létesítmény környezeti károkat okoz egy egyébként is hátrányos helyzetű, többségében afroamerikaiak által lakott környéken.

Atlanta városa szerint a 85 hektáron, 90 millió dollár költségvetéssel tervezett új központ kiváltja majd a célnak nem megfelelő eddigi kiképző létesítményt, és vonzóbbá teszi a rendvédelmi pályát a fiataloknak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Scott Olson/Getty Images North America/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.