Kövér László: Hazánk fontos partnerként tekint Üzbegisztánra

Magyarország fontos partnerként tekint a közép-ázsiai régióban Üzbegisztánra – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke, amikor fogadta Nuriddindzson Iszmailovot, Üzbegisztán törvényhozó kamarájának elnökét az Országházban. A találkozóról Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke tájékoztatta pénteken az MTI-t.

Forrás: MTI2023. 11. 03. 18:24
KÖVÉR László
Kövér László fogadta az üzbég törvényhozó kamara elnökét (Fotó: MTI/Kovács Attila) Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint Kövér László házelnök hangsúlyozta: a keleti nyitás politikájának köszönhetően a két ország között még sohasem volt olyan aktív politikai és gazdasági együttműködés, mint jelenleg.

Magyarország támogatja Üzbegisztán külpolitikai nyitási stratégiáját és nagyra értékeli törekvéseit a közép-ázsiai államok közötti jószomszédi kapcsolatok és kölcsönösen előnyös együttműködés kialakítása érdekében – közölte a házelnök.

Kövér László hozzátette:

Üdvözöljük az Üzbegisztánban megkezdett és immáron visszafordíthatatlan sikeres gazdasági reformokat, támogatjuk azok végrehajtását.

 

Az Országgyűlés elnöke megköszönte az üzbég kormány támogató hozzáállását és a magyar vállalatok üzbegisztáni piacra lépését segítő intézkedéseit, megemlítve, hogy Üzbegisztán Közép-Ázsiában Kazahsztán után a második legfontosabb kereskedelmi partnerünk.

Kövér László és Nuriddindzson Iszmailov egyetértett abban, hogy ezek a kapcsolatok tovább bővíthetők a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a vízgazdálkodás, az egészség- és gyógyszeripar, valamint a pénzügyi szolgáltatások terén. A gazdasági együttműködés mellett a kultúra, az oktatás, a felsőoktatási intézmények együttműködése és a turizmus területén kínálkozó lehetőségeket is megemlítették.

A parlamenti együttműködésről szólva mindkét fél fontosnak tartotta a baráti tagozatok, a szakbizottságok és a hivatali apparátusok közötti kapcsolattartás erősítését – áll a közleményben.

Borítókép: Kövér László fogadta az üzbég törvényhozó kamara elnökét (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.