Megbuktak a német védelmi projektek

Egy jelentés szerint költekezni jobban tud a védelmi tárca, mint megszervezni a haderőt.

2023. 11. 13. 7:09
null
Gaiziunai, 2022. október 8. A német hadsereg, a Bundeswehr 41. gépesített lövészdandárjának páncélozott harcjármûve a litván hadsereggel közösen tartott hadgyakorlaton a litván fõvárostól, Vilniustól mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvõ Gaiziunai gyakorlóterén 2022. október 8-án. A német katonák kétoldalú megállapodás alapján, a NATO keretében tartózkodnak Litvániában az Urajna elleni orosz háború idején. MTI/EPA/Valda Kalnina Fotó: Valda Kalnina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

35-45 milliárd eurónyi speciális pénzeszköz veszett kárba a német védelmi erők, a Bundeswehr nem hatékony közbeszerzési rendszerében, ez derült ki korábban a Békekutatási és Biztonságpolitikai Intézet (IFSH) elemzéséből. Az intézet új tanulmánya pedig arra világít rá, hogy

az Olaf Scholz kancellár által több mint egy évvel ezelőtt meghirdetett fordulat óta a beszerzések javítását célzó összes reform nagyrészt kudarcot vallott. Ráadásul a hatalmas pénzösszegek oda vezettek, hogy a védelmi ipar, a Bundeswehr bürokráciája, a parlament és a szövetségi kormány még jobban összefonódott, aminek az adófizetők isszák meg a levét – számol be róla a Tagesschau hírportál.

Szeptember végén a Bundeswehr ismét nevetségessé tette magát, amikor kiderült, hogy a német Rohde & Schwarz gyártó mintegy 1,3 milliárd euróért vásárolt új digitális rádióinak egy része nem fér bele a védelmi erők járműtípusaiba. Ráadásul van olyan, amelynek az akkumulátorteljesítménye nem elég a rádióhoz, másoknak további hűtésre van szükség.

Így most valószínűleg két évvel tovább tart, amíg a Bundeswehr terepen használhatja a készülékeket – és persze drágább is lesz.

Mindez azért is volt rendkívül kínos Boris Pistorius védelmi miniszternek, mert amikor leváltották az elődjét, akkor rendre azt bizonygatta, hogy rendbe teszi a korábban széthullott hadsereget.

Az IFSH elemzése riasztónak tartja a tényt, hogy a tanulmány olyan időszakban jelent meg, amikor a szövetségi kormány is vitatkozik az egyre szűkösebb erőforrásokról. Ha igaza van a szerkesztőnek, akkor csak azért hiányzik a pénz szociális ügyekre, oktatásra, természet- és klímavédelemre, mert a Bundeswehr rengeteg pénzt pazarol. Ebben az értelemben a Bundeswehr megoldatlan beszerzési gondjai komoly társadalmi problémát jelentenének.

Az elemzés szerint az is aggodalomra ad okot, hogy a jelenlegi miniszter reformtervei nem hatnak kellőképpen, éppen ellenkezőleg. A jelek szerint a századforduló előtti időkből származó beszerzési projektek mintájára visszaesnek.

Borítókép: A német hadsereg, a Bundeswehr 41. gépesített lövészdandárjának páncélozott harcjárműve a litván hadsereggel közösen tartott hadgyakorlaton a litván fővárostól, Vilniustól mintegy 130 kilométerre nyugatra fekvő Gaiziunai gyakorlóterén 2022. október 8-án (Fotó: MTI/EPA/Valda Kalnina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.