Megoldódott az ősi rejtély: kiderült, hogy a tyúk vagy a tojás volt-e előbb

Utánajártak a tudósok.

Forrás: Mindmegette2023. 11. 15. 13:40
Hen,Lays,Eggs,At,A,Chicken,Coop,In,A,Group
2189634629 Fotó: r.classen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából a létezés kezdete óta nem hagyja nyugodni az emberiséget, hogy a tyúk vagy a tojás volt-e előbb, és úgy tűnik, brit tudósok – pontosabban a Bristoli Egyetem tudósai – most utánajártak, hogy mi lehet a rejtély megoldása.

A kutatók arra jutottak, hogy a modern madarak, illetve a hüllők ősei eleinte nem tojással szaporodtak, hanem eleven utódokat hoztak világra, következésképpen a válasz nem lehet más, mint az, hogy

a tyúk volt előbb.

A Mindmegette a cikkében tisztázza azt is, hogy a régebbi feltételezés, amely szerint a csirkék a dinoszauruszok távoli rokonai, most megdőlni látszik, ugyanis a szakemberek szerint a tojók távoli ősei egyáltalán nem raktak tojást.

Az ősi helyzethez képes szinte újnak számít, hogy ma már kemény héjú tojásokat raknak, ugyanis ez egy több mint háromszázmillió évvel ezelőtt történt evolúciós átváltozás eredménye, ami nemcsak a tyúkra, de az emlősökre, a gyíkokra, a krokodilokra és a madarakra is hatással volt.

Nanjing Uni, a kutatócsapat egyik tagja szerint a tojást tojó fajok olyan felmenőktől származnak, amelyek képesek lehettek arra, hogy a két utódlási forma között váltsanak. Ami azt feltételezi, hogy a tyúk előbb volt, mint a tyúk által tojt tojás. Ezt az is igazolni látszik, hogy a tyúktojás héjának képződésében fontos szerep jut az ovocleidin–17 nevű fehérjének, ami csak és kizárólag a tyúkok szervezetében termelődik.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.