Migránsok százai érkeznek Olaszországba, már tarthatatlan a helyzet + videó

A tengeri balesetek is egyre gyakoribbak, legutóbb egy kétéves kislány vesztette életét.

2023. 11. 21. 14:04
null
Lampedusa, 2023. november 21. Európába igyekvõ mintegy 400 illegális bevándorlóval a fedélzetén érkezik egy halászhajó Lampedusa szigetének kikötõjébe 2023. november 20-án. A hajót az olasz parti õrség egyik õrhajója kísérte a kikötõbe. MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio Fotó: Elio Desiderio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb tragédia történt a Földközi-tengeren, egy kétéves kislány vesztette életét Lampedusa partjainál. Az őszi, kedvezőtlen időjárás ellenére is erőteljes a dél-olasz szigeteken a migrációs nyomás. Pár nap szünet után újra népes csoportok indultak el az afrikai partoktól lélekvesztők fedélzetén, hogy új életet kezdhessenek Itáliában, vagy más európai országban.

Sajtóinformációk szerint a hétfői nap folyamán 12 hajó érte el Lamapedusát, egyetlen nap alatt több mint ezren érkeztek a szigetre.

Egyetlen halászhajó fedélzetén 576 illegális bevándorló utazott. A kedvezőtlen időjárás miatt megemelkedett a tengeri balesetek száma, az áldozatok között egyre több a gyermek. A legfrissebb híradások újabb tengeri tragédiáról számolnak be. Egy 53 személyt szállító, Tunéziából indult halászhajó Lampedusa közelében felfordult és pillanatok alatt elsüllyedt a hullámok között. Voltak, akik a közeli sziklákra másztak fel, másoknak sikerült egészen a partig kiúszniuk. Lampedusai halászok és az olasz parti őrség munkatársai siettek a hajótöröttek mentésére.

A túlélőket a szárazföldre szállították, a kétéves kislányt azonban nem sikerült megmenteni, kevéssel a partra érés előtt meghalt.

A hajótörés során nyolc személynek nyoma veszett, köztük két gyereknek. Hány embernek kell még meghalnia, hogy végre észrevegyék, Itália képtelen egyedül kezelni a humanitárius veszélyeztet – mondta a sokadik tragédia láttán Lampedusa polgármestere, Filippo Mannino. Köszönetet mondott a mentésben részt vevő halászoknak, az orvosoknak, a parti őrség, valamint a rendfenntartó erők munkatársainak, a migrációs vészhelyzetben tanúsított kitartó szolgálatukért.

Továbbra is virágzik az emberkereskedelem az észak-afrikai partoknál, Tunéziából és Líbiából folyamatosan indítják el a bárkákat Itália irányába. Az olasz hatóságok egy 46 éves tunéziai embercsempészt tartóztattak le, aki november 12-én 44 illegális bevándorlót juttatott Olaszországba. A lampedusai befogadóközpontban újra kritikussá vált a helyzet. A 400 fő befogadására alkalmas létesítményben több, mint 900-an vannak elhelyezve, köztük 75 kiskorú. A belügyminisztérium által közzétett hivatalos adatok szerint az év eleje óta 149 751 illegális bevándorló érkezett Itáliába.

Borítókép: Európába igyekvő mintegy 400 illegális bevándorlóval a fedélzetén érkezik egy halászhajó Lampedusa szigetének kikötőjébe 2023. november 20-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.