Moldova hátrahagyná a szakadár köztársaságot

Maia Sandu moldovai elnök abban reménykedik, hogy országa 2030-ra az unió tagjává válhat.

Forrás: MTI2023. 11. 14. 17:54
SANDU, Maia
Chisinau, 2023. május 29. Maia Sandu moldovai elnök beszél a chisinaui elnöki palotában 2023. május 29-én. A moldovai államfõ bejelentette, hogy egy nemzeti információvédelmi központ létrehozását tervezik, amelynek célja a dezinformáció azonosítása, megelõzése és megakadályozása. MTI/EPA/Dumitru Doru Fotó: Dumitru Doru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moldova abban reménykedik, hogy 2030-ig az Európai Unió tagja lehet, azonban egyelőre a szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság nélkül – közölte Maia Sandu moldovai elnök a Radio Moldova közszolgálati rádió hétfő esti műsorában. 

Mint mondta, a chisinaui vezetés kétlépcsős uniós csatlakozást fontolgat, így első lépésben a Dnyeszter jobb partja, majd a másodikban a Dnyeszter bal partja következne.

Kijelentette, hogy szó sem lehet arról, hogy Moldova csak a Dnyeszter-melléki konfliktus rendezését követően csatlakozhasson az Európai Unióhoz, mert ez szerinte de facto a Kreml vétójogát jelentené Moldova európai integrációja kérdésében.

Sandu mindemellett meggyőződését fejezte ki, hogy a második lépés nem sokáig várat magára. Azt fejtegette, hogy amint a Dnyeszter-melléken élők meglátják az uniós csatlakozás következtében fokozatosan emelkedő életszínvonalat a Moldovai Köztársaságban, ők is ugyanezt az utat akarják majd választani.

Sandu egyben arra utalt, hogy Moldova európai partnerei a chisinaui vezetés lelkére kötötték, hogy a Dnyeszter-mellék ne váljon akadállyá az európai integráció útján. A moldovai államfő hangsúlyozta, hogy hazája az Európai Bizottság javaslatainak 92 százalékát teljesítette, és ennek megfelelően reményét fejezte ki, hogy az Európai Tanács december közepén a csatlakozási tárgyalások elindításáról dönt.

Borítókép: Maia Sandu moldovai elnök beszél a chisinaui elnöki palotában (Fotó: MTI/EPA/Dumitru Doru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.