Négynapos fegyverszünet lépett életbe Gázában

A katari közvetítők elárulták, hogy a tűzszünet középpontjában a túszok szabadon bocsátása áll.

2023. 11. 24. 6:56
null
Rafah, 2023. november 20. Izraeli légitámadásban lerombolt ház romjai mellett palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvõ Rafahban 2023. november 20-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. MTI/AP/Hatem Ali Fotó: Hatem Ali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael és a Hamász pénteken négynapos tűzszünetet kezdeményezett a folyamatban lévő konfliktusban, ami rövid békét jelentett a háború sújtotta Gázai övezetben, írja a Reuters hírügynökség. A helyi idő szerint reggel hét órakor kezdődő tűzszünet magában foglalja az ellenségeskedések átfogó leállítását Gáza északi és déli részén egyaránt.

A katari közvetítők elárulták, hogy a tűzszünet középpontjában a túszok szabadon bocsátása áll, a Hamász október 7-i támadása óta fogva tartott 13 izraeli nő és gyermek első csoportját még pénteken szabadon engedik. 

További túszok szabadon bocsátása várható, összesen ötven emberé a négy nap alatt.

A fegyverszünetet segélyezési erőfeszítések kísérik, Egyiptom vállalta, hogy naponta 130 ezer liter gázolajat és négy teherautónyi gázt szállít Gázába. Ezenkívül naponta még kétszáz teherautónyi segély érkezik majd, némi enyhülést nyújtva Gáza lakosságának.

Bár a Hamász megerősítette az ellenségeskedések beszüntetését, Abu Ubaida, a Hamász fegyveres szárnyának szóvivője óvatosságnak adott hangot, aki a tűzszünetet „ideiglenesnek” nevezte, és a konfrontáció fokozására szólított fel az ellenállás minden frontján, beleértve az Izrael által megszállt Ciszjordániát is.

Izrael, felkészülve az általa hosszú háborúnak nevezett konfliktus következő szakaszaira, a Gázai övezeten belül a tűzszüneti vonal mögött tartotta csapatait. A helyzet továbbra is összetett, Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő elismerte a bizonytalanságot, és hangsúlyozta, hogy a kezdeti lépés a Gázai övezet északi része feletti ellenőrzés megszerzése.

A konfliktus eddig mindkét oldalon jelentős áldozatokkal járt, becslések szerint 1200 halott és 240 túsz Izraelből, és 14 ezer gázai, akiknek a negyven százaléka gyermek.

Borítókép: Palesztinok egy izraeli légitámadásban lerombolt ház romjai mellett a Gázai övezet déli részén (Fotó: MTI/AP/Hatem Ali)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.