Nem csak nappal, éjszaka is folyamatosan érkeznek a migránsok a tengeren

A jobbközép kormány továbbra is azon dolgozik, hogy az Európai Unió határain kívül helyezze el a migránsokat zárt táborokban.

2023. 11. 14. 9:34
null
Lampedusa, 2023. november 5. Európába igyekvõ mintegy 400 illegális bevándorlóval a fedélzetén érkezik egy halászhajó Lampedusa szigetének kikötõjébe 2023. november 4-én. Hajót az olasz parti õrsg egyik õrhajója kísérte a kikötõbe. MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio Fotó: Elio Desiderio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téli, kedvezőtlen időjárás ellenére is özönlenek a Földközi-tengeren keresztül az illegális bevándorlók Olaszországba. Sajtóhírek szerint a hétvégén újra több száz migráns ért partot Lampedusa szigetén. 

Nem csak a nappali, hanem az éjszakai órákban is egymást érték a zsúfolásig tömött halászhajók. Két nap alatt közel hatszáz bevándorló érkezett. A regisztrációs adatokból kiderül, hogy továbbra is Tunéziából indulnak a legnagyobb számban. 

Az olasz sajtó sajnálatos módon egy Lampedusa partjainál bekövetkezett tengeri balesetről számolt be. 

Az erőteljes hullámzás következtében egy zsúfolásig megtömött halászhajó a nyílt vizeken felfordult. A fedélzeten utazó 67 személy a hullámok közé zuhant. A helyszínre siető parti őrség munkatársainak nem mindenkit sikerült kimenteniük. 

Egy személy a jéghideg tengervízbe zuhanva életét veszítette.  

A hatóságok két szenegáli származású eltűnt személyt keresnek, akik a tengeri baleset során a vízbe estek és nyomuk veszett.  

Közben a civil szervezetek hajói tovább folytatják a mentési tevékenységet a Földközi-tengeren. Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet hajója, a Geo Barents, a napokban 81 személyt vett a fedélzetére. A legfrissebb sajtóértesülések szerint a belügyminisztérium a Róma közeli Civitavecchia kikötőjét jelölte ki számára. Az Ocean Viking civil hajó pedig a fedélzetére vett 128 személyt a közép-olaszországi Ortonában teheti partra. 

Az olasz sajtó arról is beszámolt, hogy a hatóságok egy emberkereskedőt letartóztattak, aki havonta több alkalommal is átszelte a Földközi-tengert, hogy Itáliába szállítsa az illegális bevándorlókat. 

A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint az év eleje óta 146 ezer illegális bevándorló érkezett Itáliába. 

A Giorgia Meloni vezette kormány jövő tavasztól Albániában helyezné el az illegális bevándorlókat. Az olasz belpolitikában ugyanakkor komoly összetűzésekhez vezetett a megállapodás. Az ellenzék soraiban helyet foglaló baloldali pártok felháborodással fogadták, hogy Olaszországon kívül létesített befogadóközpontokban lennének a bevándorlók, miközben meglátásuk szerint Itália is biztosíthatna nekik méltó ellátást. A jobbközép pártok szerint a baloldal nem az olaszok érdekeit képviseli, hiszen egyre több példa mutatja, hogy a bevándorlók integrációja nem megvalósítható. 

A nagyvárosok pályaudvarain gyülekező, vagy perifériáján gettósodó bevándorlók a közbiztonságra nézve is veszélyt jelentenek. 

A jobbközép kormány továbbra is azon dolgozik, hogy az Európai Unió határain kívül helyezze el a migránsokat zárt táborokban, mindaddig, amíg menedékkérelmüket ne bírálják el.  

Borítókép: Európába igyekvő mintegy 400 illegális bevándorlóval a fedélzetén érkezik egy halászhajó Lampedusa szigetének kikötőjébe 2023. november 4-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.