Novák Katalin: Közép-Európa biztonságáért közösen kell cselekednünk

A köztársasági elnök szerint a V4-eknek közös érdekeik vannak, amelyeket együtt tudnak a legjobban képviselni.

Forrás: Facebook, MTI2023. 11. 22. 14:56
DUDA, Andrzej; NOVÁK Katalin; PAVEL, Petr; CAPUTOVÁ, Zuzana
Visegrádi államfői csúcstalálkozó Prágában Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Közép-Európa biztonságáért közösen kell cselekednünk” – írta Facebook-bejegyzésében Novák Katalin. A köztársasági elnök a visegrádi négyek elnöki csúcstalálkozóján vesz részt Prágában Petr Pavel cseh, Andrzej Duda lengyel és Zuzana Caputová szlovák államfők társaságában. 

A cseh elnöki hivatal sajtóosztályának közlése szerint a négy államfő megvitatja a Nemzetközi Visegrádi Alap legújabb projektjeit, és véleményt cserél időszerű nemzetközi kérdésekről. A tanácskozás témája lesz továbbá a V4-es országok korszerű gazdasági fejlődésének és a régió stabilitásának biztosítása, valamint a határokon átnyúló együttműködés is. Az elnökök megvitatják a Nyugat-Balkán és a Keleti Partnerség országait érintő programokat, valamint az Ukrajna elleni orosz támadás következményeinek felszámolásához való hozzájárulás lehetőségeit.

Az olyan fenyegetések mellett, mint az illegális migráció és az ukrajnai háború, beszélni fogunk az új veszélyekről is, mint a közel-keleti válság és a bezáruló belső határok

– húzta alá Novák Katalin. „A visegrádi országok elnökei rendszeresen találkoznak és beszélnek egymással. A magyaroknak, lengyeleknek, cseheknek és a szlovákoknak közös értékei és érdekei vannak, amelyeket együtt tudunk a legjobban képviselni” – tette hozzá az államfő.

Borítókép: Novák Katalin magyar, Andrzej Duda lengyel, Petr Pavel cseh és Zuzana Caputová szlovák (b-j) köztársasági elnök a prágai elnöki palotában a visegrádi országok (V4) államfői találkozóján 2023. november 22-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.