Orosz kommunikációs kábel sérült meg a Finn-öbölben

A finn gazdasági minisztérium közlése szerint már megkezdődtek a javítási munkálatok.

2023. 11. 07. 11:17
null
Borítókép: Szivárgás az Északi Áramlat gázvezetéken 2022. szeptember 27-én (Fotó: AFP/Dán Védelmi Parancsnokság)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóságok közlése szerint a Rostelecom orosz Baltica kommunikációs kábele megsérült a Finn-öbölben. Az Orosz Föderáció hétfőn megkezdte a javítási munkálatokat.

A minisztérium szerint a Rostelecom tárgyalásokat folytatott az északi ország munkaügyi és gazdasági minisztériumával a gazdasági övezetén keresztül futó kábel javításáról.

A Spasatel Karev orosz javítóhajó 2023. november 6-án kezdte meg a Rostelecom Baltica kommunikációs kábelének javítási munkálatait a Finn-öbölben

– közölte a minisztérium.

A vállalat még október 12-én tájékoztatta a finn felet a kábel meghibásodásáról és arról, hogy a helyszínre vonul a javítási munkálatok elvégzése érdekében, azonban Helsinki kérte a munkálatok elhalasztását a Balticconnector víz alatti gázvezeték balesetének kivizsgálása miatt. 

Sauli Niinisto finn elnök kijelentette, a gázvezeték külső behatás következtében sérülhetett meg. A norvég szeizmológusok szerint a meghibásodás közelében robbanás történhetett, az észt szakemberek azonban más adatokkal rendelkeztek, és azt állították, hogy a kár okozója egy hajó horgonya lehetett.

A Balti-tenger már korábban is a figyelem középpontjában állt, ugyanis alig több mint egy éve, 2022 szeptemberében ismeretlen tettesek felrobbantották az Északi Áramlat vezetéket. Az eset nemzetközi felháborodást keltett, azonban a mai napig nem találták meg a terrortámadások elkövetőit. 

Borítókép: Szivárgás az Északi Áramlat gázvezetéken 2022. szeptember 27-én (Fotó: AFP/Dán Védelmi Parancsnokság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.