Párizsban elitegységek figyelik az antiszemitizmus ellen felvonulókat

Várhatóan tízezrek vonulnak majd vasárnap az antiszemitizmus ellen.

Forrás: Le Figaro2023. 11. 12. 14:30
LE PEN, Marine
Párizs, 2018. március 28. Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Front elnöke (k) egy antiszemitizmus elleni párizsi menetben, amelynek résztvevõi egy antiszemita gyilkosság áldozatául esett 85 éves párizsi holokauszttúlélõ nõ elõtt róják le kegyeletüket 2018. március 28-án. (MTI/EPA/Yoan Valat) Fotó: YOAN VALAT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap Párizsban felvonulást tartanak a növekvő antiszemitizmus ellen, a rendezvényt háromezer rendőr biztosítja majd. Emmanuel Macron francia elnök nem vesz részt a felvonuláson – bár szombaton azt nyilatkozta, hogy szívvel és lélekkel ott lesz –, annak politikai feje Marine Le Pen lett, akit természetesen sok támadás ér ezért a kiállásáért a migránsbefogadó politikára alapozó baloldal felől. Olivier Véran kormányszóvivő a Le Parisien című lapnak adott szombati interjújában még azt is mondta, hogy Le Pen pártjának jelenléte illetlen.

Elképesztő készültségbe kapcsolt a párizsi rendőrség, bejelentették, hogy az érintett útvonalakat lezárják, a tömegközlekedést is beleértve. A nagyszabású biztonsági műveletben elitegységeket is bevetnek, mint például a Kutató és Beavatkozó Brigád (BRI), akik jól ismertek keménységükről Franciaországban.

A felvonuláson egyébként nem tartanak beszédeket, nem lesz emelvény sem. A Francia Püspöki Konferencia (CF) a zsidósággal való kapcsolatokért felelős igazgatóját, Christophe le Sourd-ot és főtitkárát, Hugues de Waimont-ot küldi. 

Számos imám és muszlim szervezet közölte, hogy nem vesz részt a felvonuláson, sajnálkozva, hogy az iszlamofóbiáról szó sem esik.

A fővárosi felvonulás mellett hetvenhárom gyűlést szerveznek országszerte helyi egyesületek, vallási csoportok, választott képviselők és politikai pártok kezdeményezésére. Összesen több, mint húszezer ember részvételére számítanak.

Borítókép: Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Front elnöke (k) egy antiszemitizmus elleni párizsi menetben, amelynek résztvevői egy antiszemita gyilkosság áldozatául esett 85 éves párizsi holokauszttúlélő nő előtt róják le kegyeletüket 2018. március 28-án (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.