Részletek Biden és Hszi találkozójáról

Kényes témákra is lehet számítani a közelgő Amerika–Kína csúcson.

2023. 11. 11. 12:59
null
INDONESIA-US-CHINA-G20-SUMMIT Fotó: SAUL LOEB
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy korábban is megírtuk, Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök kétoldalú tárgyalásokat tervez november 15-én San Franciscóban, amikor az ázsiai és a csendes-óceáni térség vezetői éves gazdasági találkozóját tartják. A találkozón előreláthatólag minden nagyobb releváns témát tárgyalja majd a két fél, Oroszországtól kezdve Izraelen és a mesterséges intelligencián át mindenre lehet számítani.

Semmi sem lesz visszatartva; minden terítéken van.

fogalmazott egy névtelenséget kérő hivatalnok Biden adminisztrációjából az Euractivnak. Ha lehet hinni az értesüléseknek meglehetősen izgalmas találkozóra számíthatunk.

A Biden-adminisztráció szándéka bizonyára a kapcsolatok normalizálása lehet a 2022-es kínai kémléggömbincidenst megkövetve, számíthatunk diplomáciai gesztusokra mindkét féltől. 

Ami a kényesebb témákat illeti, van olyan elképzelés, hogy Biden megemlíti a kínai „befolyásolási műveleteket” külföldi választásokon, valamint szóba kerülhet azon amerikai állampolgárok státusa, akiket Washington szerint jogtalanul tartanak fogva Kínában.

Az amerikai elnök várhatóan abban is nyomást gyakorol majd Hszire, hogy nyomatékosítsa Iránnak, hogy nem lenne bölcs dolog megpróbálni kiterjeszteni a közel-keleti konfliktust.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök kezet fognak a G20-csúcstalálkozó alkalmával az indonéziai Bali üdülőszigetén, Nusa Dua városában 2022. november 14-én (Fotó: AFP/Saul Loeb)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.