Strasbourgban kérhetik számon a spanyol baloldalt az amnesztiatörvény miatt

Az Európai Néppárt a spanyol demokrácia és jogállamiság védelme érdekében az unió elé vinné azt az amnesztiatörvényt, amit a szocialista párt ígért meg a katalán szeparatistáknak csak azért, hogy tovább kormányozhassa Spanyolországot.

2023. 11. 13. 11:35
SÁNCHEZ, Pedro
Brüsszel, 2023. október 26. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az Európai Unió csúcstalálkozójára érkezik az ET brüsszeli épületébe 2023. október 26-án, a tanácskozás elsõ napján. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az unió előtt szorongatná meg Pedro Sánchezt az Európai Néppárt. Dolors Montserrat pártvezető bejelentette, hogy hétfőn kezdeményezik a szocialista–katalán paktumban elfogadott amnesztiatörvény megvitatását a következő, strasbourgi plenáris ülésen. Ha végül napirendre tűzik, az különösen zavarba ejtő lehet majd a spanyol szocialista párt vezetőjének, hisz mind a 705 EP-képviselő jelen lesz a tanácskozáson, ráadásul az EU soros elnökeként kérhetik őt számon. Ebből kiindulva talán nem véletlen, hogy a szocialisták  – parlamenti források szerint – épp most kezdeményeztek vitát a magyar jogállamiság kérdéséről, hisz ezzel elkendőzhetnék a spanyolországi helyzet megvitatását.

A szocialista párt abban egyezett meg a katalán szeparatista pártokkal, hogy ha segítenek miniszterelnökként beiktatni Pedro Sánchezt, akkor 2012-ig visszamenőleg az összes függetlenségi mozgalomban érintett politikus amnesztiát kap, köztük az a Carles Puigdemont is, aki 2017-ben alkotmányellenesen kiáltotta Katalónia függetlenségét, majd Belgiumba menekült a felelősségre vonás elől. Sánchez hataloméhsége miatt azonban hat év után büntetlenül térhet vissza Katalóniába, és folytathatja a küzdelmet a Spanyolországtól való elszakadásért.

Hétvégén a spanyol Néppárt (PP) által összehívott amnesztiaellenes tüntetéseken mintegy kétmillióan tiltakoztak (a kormánydelegáció adatai szerint 450 ezren) az ország szétbombázása és Puigdemont büntetlensége ellen. A szocialista pártot azonban ez teljesen hidegen hagyja, és hétfőn hivatalosan is bejegyzi a kongresszusban az amnesztiáról szóló törvényjavaslatot, hogy a kormányalakítás után azonnal megkezdődhessen annak parlamenti megvitatása.

Az Európai Néppárt (EPP) közölte, hogy nem fogja békén hagyni Sánchezt, és az összes intézményben, valamint minden lehetséges jogi eszközzel megvédik Spanyolország egységét. Montserrat közölte, hogy rengeteg panasz érkezik hozzájuk többek között a bírói testületektől, amelyek amiatt aggódnak, hogy az amnesztiatörvénnyel sérül a spanyol jogállamiság, hisz általa figyelmen kívül hagyják a spanyol bíróságok munkáját, köztük a Puigdemont-nal szemben érvényben lévő letartóztatási parancsot is, amit a legfelsőbb bíróság egyik bírája adott ki. A képviselő szerint az, ami Spanyolországban történik, uniós szinten példátlan, hisz olyan emberek kapnak amnesztiát, akik gyakorlatilag puccsot követtek el a spanyol állammal szemben.

Az EU-hoz beérkező rengeteg panasz miatt Didier Reynders igazságügyi biztos már a múlt héten felvette a kapcsolatot Félix Bolaños elnökségi miniszterrel, és kérte az amnesztiatörvény, valamint a teljes katalán–szocialista paktum részletes ismertetését.

Az EPP kezdeményezéséhez a Vox és a Ciudadanos EP-képviselői is csatlakozni fognak. Ha pedig az amnesztiatörvényt felveszik a strasbourgi ülés napirendjére, úgy felvetődik a kérdés, hogy Pedro Sánchez megjelenik-e egyáltalán a tanácskozáson, hisz a feszítő kérdések óriási nyomás alá helyezhetik, és rendkívül megalázó helyzetbe hozhatják.

 

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az Európai Unió csúcstalálkozójára érkezik az ET brüsszeli épületébe 2023. október 26-án, a tanácskozás első napján (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.