Szavazati jogot kaphatnak a külföldiek Bostonban

Kendra Lara bostoni demokrata városi tanácsos olyan határozati javaslatot nyújtott be, amely helyi szavazati jogot adna a városban legálisan tartózkodó külföldi állampolgároknak. A becslések szerint az illegális migránsok évente 163 milliárd dollárjába kerülnek az adófizetőknek.

2023. 11. 17. 17:58
US Mexico Border
People from Venezuela cross a river from Ciudad Juárez, Chihuahua, Mexico to El Paso, Texas, United States on Sep. 29, 2023. The number of immigrants from Laten America to United States is increasing. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Yasushi Kaneko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Fotó: Yomiuri Shimbun/ AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a bevándorlók, különösen a legális státusszal rendelkezők adót fizetnek és hozzájárulnak Boston gazdaságához, nem vehetnek részt a választási folyamatban, ami véleményem szerint sérti az egyik alapvető amerikai alapelvünket. Azzal, hogy ezt az önkormányzati petíciót keresztülvisszük, Boston megkezdheti azt a folyamatot, amellyel beváltjuk ígéretünket, hogy olyan várost építünk, amely mindenkié

− írta előterjesztésében a tanácsos.

Kollégája, Ricardo Arroyo szerint a kezdeményezés már csak azért is üdvözlendő, mert növelné a választási részvételt Bostonban.

Szerintem fontos, hogy hangot adjunk a helyben élő embereknek, akik mindenféle önkormányzati döntésnek alá vannak vetve

− nyilatkozta Arroyo a Boston Heraldnak.

Nem világos, hogy Lara terve alapján hányan lennének jogosultak szavazni, de 

tíz bostoni lakosból közel három külföldön született.

A demokraták szerte az Egyesült Államokban törekednek arra, hogy a külföldi állampolgárok szavazati jogot kapjanak, legalább a helyi választásokon – írja a Breitbart amerikai hírportál. A legjelentősebb ilyen kezdeményezés New Yorké volt, azt azonban az állam legfelsőbb bírósága elutasította.

Az ilyen kezdeményezések már-már meghívásként szolgálnak a migránsoknak, holott a helyzet a mexikói határon már most is aggasztó. A képviselőház belbiztonsági bizottságának jelentése szerint Joe Biden 2021. januári beiktatása óta az országba érkező illegális migránsok száma meghaladta az Egyesült Államok születésszámát.

Lehet, hogy új költségvetési év van, de még mindig ugyanabban a történelmi határválságban ragadtunk

− írta közleményében Mark Greene, a bizottság elnöke.

A jelentés szerint Biden és belbiztonsági minisztere, Alejandro Mayorkas gyámkodása alatt mintegy 6,5 millió illegális migráns érkezett az országba.

Júniusi becslések szerint jelenleg közel 17 millió illegális bevándorló tartózkodik az Egyesült Államokban, ami évente 163 milliárd dollárjába kerül az amerikai adófizetőknek. Ez az összeg azonban nem veszi figyelembe a magasabb lakhatási költségeket, a kifizetetlen kórházi számlákat, az alacsonyabb béreket és az elvesztett munkahelyeket, amelyeket az amerikaiak az illegális bevándorlás miatt viselnek – mutat rá a Breitbart cikke.

Borítókép: Venezuelaiak az Egyesült Államok mexikói határán kelnek át 2023. szeptember 29-én (Fotó: Yasushi Kaneko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.