Ukrajnában tárgyalt Soros György fia

Sorosék régóta aktívak Ukrajnában, most az ország gazdaságáról, beruházásokról is szó esett.

2023. 11. 07. 21:25
null
Fotó: Bidló Katalin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán gazdaság fejlesztéséről és az újjáépítésről is beszélt az ukrán elnöki hivatal vezetőjével az amerikai spekuláns, Soros György fia, Alex Soros.  

A hivatalos közlemény szerint a találkozón részt vett még az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója, Laura Silber, a Nyílt Társadalom Alapítványok érdekérvényesítésért és kommunikációért felelős alelnöke, valamint Olekszandr Sushko, a Nemzetközi Reneszánsz Alapítvány ügyvezető igazgatója. A Nemzetközi Reneszánsz Alapítvány Sorosék Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatának ukrajnai szervezete, amely 1990 óta jelen van az országban. 

A mostani találkozón azonban nemcsak társadalmi, hanem gazdasági kérdések is előkerültek. 

A felek megvitatták az ukrán gazdaság fejlesztésének lehetőségeit. Ezzel összefüggésben megjegyezték az infrastruktúra újjáépítésének és helyreállításának, valamint a beruházási projektek végrehajtásának fontosságát 

– áll az elnöki hivatal közleményében. Hozzáteszik, hogy a résztvevők hangsúlyozták az orosz vagyon lefoglalásának és Ukrajna újjáépítésére történő átcsoportosításának fontosságát, valamint az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomás növelését. 

„Örülünk az Ukrajnával baráti amerikai vállalkozók azon szándékának, hogy segítsenek országunknak győzedelmeskedni az Oroszország által kirobbantott agressziós háborúban. Nagyra értékeljük a győzelemhez való hozzájárulásukat” – hangsúlyozta Andrij Jermak a találkozó után. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, nemrég egyébként a Tűzfalcsoport blog közölt arról részletes írást, hogy a világ nagy pénzügyi befektető cégei és pénzintézetei egyre többet beszélnek Ukrajnáról és a háború utáni újjáépítésről. 

Mint írták:

Már látszik, hogy Ukrajnában nemcsak a spekulánsok és a nagy hadiipari konszernek nyerészkednek, hanem a befektetési alapok is ott állnak a sorban és megpróbálnak kiszakítani maguknak egy szeletet a tortából. Egyes vélemények szerint az ukrán vezetés egyenesen kiárusítja Ukrajnát a Blackrock részére. 

A világ egyik legnagyobb pénzintézete, a BlackRock elnök-vezérigazgatója, Larry Fink egy korábbi interjúban leleplezte, hogy valójában már régóta dolgoznak azon, hogy Ukrajnában a háború után szerepet kapjanak. Nem is akármilyen Ukrajnát képzelnek el, hanem egyenesen „nyitott társadalmiasat”. 

„Az ukrán kormány felbérelt minket, hogy segítsünk nekik egy újjáépítési alap létrehozásában. Nekünk megvan rá a teljes csapatunk, az ő feladatuk pedig a saját csapatuk felépítése, a szervezeti struktúra biztosítása, nekünk pedig, hogy segítsük e csapat felépítését, hogy Ukrajna kiváló hely legyen a közpénzek számára, a helyreállítás segítése érdekében. Azt mondtam Zelinszkij elnök úrnak, hogy a mi feladatunk az, hogy biztosítsuk a magántőke lehetőségeit is Ukrajnába, hogy tisztességes és igazságos módon megtérüljenek a befektetéseink, ő ezzel egyetértett. Egyetértett a kapitalizmus szerepével az országában. 

Én pedig azt mondtam az elnöknek, hogy a mi feladatunk annak biztosítása, hogy az új Ukrajna nyitott társadalom, nyitott gazdaság legyen, hogy ha ilyen típusú tőkét keresnek, akkor a tőke ott lesz, és sok párbeszédet folytattunk velük, és a mai nap folyamán újabb párbeszédet fogunk folytatni.

És ha bárki hasonlóságot vél felfedezni a BlackRock elnök szavai és Soros György a nyitott társadalomról alkotott elképzelései között, akkor az nem téved – teszi hozzá a Tűzfalcsoport és megjegyzik, baljós mondatok ezek, hiszen a BlackRock nem jótékonysági intézmény, nem feltétlenül azért akar nyitott társadalmat, hogy az az ukránok érdekeit szolgálja, sokkal inkább az amerikai privát nagytőkéét. 

Borítókép: Alex Soros Ukrajnában tárgyal (Forrás: X/Alex Soros) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.