Vérlázító rendelettel tiporná tovább a magyar kisebbségi jogokat Kijev

Teljesen kiszorítanák a magyar nyelvet az oktatási és egészségügyi intézményekből is.

2023. 11. 16. 10:37
20210907 Kárpátalja Ukrajna Munkács Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendelettel akarja meghatározni az ukrán kormány, hogy a kárpátaljai magyar iskolákban ezentúl csak délután 5-től, a tanítási idő lejárta után beszélhetnek magyarul a tanárok és a diákok egymással – hívja fel a figyelmet a Hír TV. Az új rendeletben továbbá pedig megtiltanák az orvosoknak azt is, hogy ezentúl a pácienseikkel magyarul beszéljenek.

Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Hír TV-nek nyilatkozva nonszensznek nevezte az új intézkedést. 

Mint mondta, Ukrajnának ugyanis ahhoz, hogy az Európai Unió tagja legyen, már a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez garantálnia kell a nemzeti kisebbségek jogait.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova szerdán arról nyilatkozott, hogy szerinte Ukrajna erőszakosan megváltoztatja polgárai nemzeti identitását azáltal, hogy diszkriminatív törvényeket fogad el a nyelv, az oktatás és a média területén. Zaharova megjegyezte, hogy az Ukrajnát elkötelezetten támogató Brüsszel egyetért azzal, hogy az oroszok jogait nem kell figyelembe venni, amikor értékelik, hogy Kijev biztosít-e egyenlő jogokat a nemzeti kisebbségeknek, ami az EU-csatlakozás egyik kritériuma. 

Borítókép: A munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola osztályterme 2021. szeptember 7-én (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.