Nácinak nevezte a kijevi vezetést az orosz külügyi szóvivő

Marija Zaharova szerint az ukrán vezetés az oroszoktól lényegében megtagadja a létezés jogát

2023. 11. 15. 21:11
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. (Forrás: MFA Russia / Twitter)
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. (Forrás: MFA Russia / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova szerint Ukrajna erőszakosan megváltoztatja polgárai nemzeti identitását azáltal, hogy diszkriminatív törvényeket fogad el a nyelv, az oktatás és a média területén. 

Mindenhol ruszofóbiát ültetnek el, és a történelem elferdített értelmezését erőltetik. Eljutottunk odáig, hogy a kijevi hatóságok nyíltan tagadják, hogy az országban létezik egy olyan nemzeti csoport, mint a ruszinok, annak ellenére, hogy Ukrajnában valójában a ruszinok az államalkotó nemzet.

– jelentette ki a szóvivő, majd hozzátette, hogy november 9-én Ukrajna európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettese megerősítette, hogy nincs orosz nemzeti kisebbség az országban, és nincs jogilag formalizált közösség, amely oroszként azonosítaná magát.

Ez a nácizmus. Ez pontosan az, ami. Újjászületett. Az ilyen döntésekkel az oroszoktól lényegében megtagadják a létezés jogát. Hadd emlékeztessek arra, hogy a 2001-es népszámlálás szerint Ukrajnában több mint nyolcmillió ember nevezte magát hivatalosan orosznak, ami a lakosság közel húsz százaléka.

 – tette hozzá Zaharova, majd megjegyezte, hogy az Ukrajnát elkötelezetten támogató Brüsszel egyetért azzal, hogy az oroszok jogait nem kell figyelembe venni, amikor értékelik, hogy Kijev biztosít-e egyenlő jogokat a nemzeti kisebbségeknek, ami az EU-csatlakozás egyik kritériuma. 

A modern Ukrajna a Nyugat előőrsévé és eszközévé vált az orosz világ elleni harcban. A különböző nemzetközi struktúrák, amelyeket az emberi jogok védelmére hoztak létre, most hallgatnak. Amikor az oroszok jogainak megsértéséről van szó, nem látják, és nem alkalmazzák mindazt, amit ők maguk fejlesztettek ki. A civilizált Európa, amely azt hiszi magáról, hogy a demokrácia fellegvára, szó szerint zöld utat ad a kijevi náciknak.

– kommentálta az ukrajnai eseményeket a külügyi szóvivő.

Nemrég a kijevi vezetés hatalmas, nemzetközi felháborodást keltő botrányba keveredett amikor az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij Kanadába látogatott. Amint arról már a lapunk is beszámolt, a kanadai miniszterelnök is magyarázkodásba kezdett, miután óriási botrányt kavart, hogy a parlament vastapssal éljenzett egy náci kollaboránst.

Justin Trudeau szerint egy olyan ukrán férfi meghívása a parlamentbe, aki a második világháborúban egy náci egységben harcolt, mélységesen kínos Kanada számára.

A 98 éves Jaroszlav Hunka álló ovációban részesült, miután Anthony Rota, az alsóház elnöke hősnek nevezte őt. Az eset Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása során történt, aki szintén felszólalt a kanadai parlamentben.

Rota a botrány kirobbanása után azt állította, hogy nem tudott Hunka náci kapcsolatairól, és hibát követett el, amikor meghívta őt. A háború alatt ugyanis ukránok ezrei harcoltak a németek oldalán, és sokan tagjai voltak a német hadsereg elit osztagának, a nácik irányítása alatt álló SS-nek is. 

Az ellenzéki politikusok lemondásra szólították fel a házelnököt, köztük Peter Julian, az Új Demokrata Párt képviselője, aki megbocsáthatatlan hibának nevezte az incidenst.

Sajnos úgy vélem, hogy ezzel a tettel egy szent bizalmat törtek meg

– mondta a politikus az alsóházban.

Trudeau hivatala közölte, hogy a Hunka meghívásáról szóló döntést egyedül a házelnök hozta meg. Emellett tagadták azokat az állításokat is, amelyek szerint a náci kollaboráns és a miniszterelnök között magánbeszélgetésre került volna sor.

A második világháború alatt Jaroszlav Hunka az SS 14. Waffen Grenadier hadosztályában szolgált, egy náci katonai egységben, amelynek a holokauszt során elkövetett emberiesség elleni bűncselekményei jól dokumentáltak. A hadosztály tagjait lengyel és zsidó civilek meggyilkolásával vádolják, bár az egységet nem találták bűnösnek háborús bűnökben. Az egységet átkeresztelték Első Ukrán Hadosztályra, mielőtt 1945-ben megadta magát a nyugati szövetségeseknek.

Borítókép: Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője (Forrás: MFA Russia / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.