Lujza 2024. március 2.
logo

„Visszatérnek” a krími tatárok a félszigetre

Magyar Nemzet
2023.11.28. 20:43 2023.11.28. 20:50
„Visszatérnek” a krími tatárok a félszigetre

Ukrajna megváltoztatja a megszállt Krím földrajzi helyeinek nevét és a krími tatár nyelvű történelmi elnevezésükre cserélik azokat − olvasható az Ukrajna ideiglenesen megszállt területek reintegrációjával foglalkozó minisztérium Facebook-oldalán. A döntést a krími tatár nyelv nemzeti bizottságának ülésén hozták meg.

Ennek értelmében vagy a török, vagy a történelmi krími tatár helynevek lesznek használatban, az utcanévtáblákon, új térképeken fokozatosan változtatják meg az elnevezéseket.  

 

Az országos bizottság erre vonatkozó határozat kidolgozására utasította a minisztertanácsot. Ezt a kérdést az infrastrukturális minisztérium a reintegrációs minisztériummal, Ukrajna elnökének a Krími Autonóm Köztársaságban működő állandó képviselőjével, a Krími Tatár Nép Mejlisszel és a Nemzeti Emlékezet Intézetével közösen intézi. 

Borítókép: Herszon megyéből evakuált lakosok érkeznek a Krím északi részén fekvő Dzsankojba 2022. október 21-én. Ukrajna Herszon megyéje az egyik olyan terület, amelynek annektálását Oroszország szeptember végén bejelentette. A térségben azonban az elmúlt hetekben sikeres ellentámadást hajtott végre az ukrán hadsereg, és a megszálló hatóságok bejelentették, hogy evakuálják a civileket a régióból (Fotó: MTI/EPA)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.