A brüsszeli korrupciós botrány „hasznos idiótáiról” kerültek elő dokumentumok

A sáros képviselők jelenleg is aktívan dolgoznak a parlamentben.

Forrás: Politico2023. 12. 22. 11:06
null
Strasbourg, 2023. december 13. Képviselõk az Európai Tanács spanyol elnökségérõl tartott vitán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 2023. december 13-án. Az uniós törvényhozás az EU-tagállamok december 14-én kezdõdõ kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóját készíti elõ. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlamentet sújtó történelmi korrupciós botrány alatt három képviselő ellen már megtörtént a vádemelés, bár Eva Kaili, Marc Tarabella és Andrea Cozzolino tagadják az érintettségüket, így a szokásos módon részt vehetnek a parlament munkájában és szavazhatnak. Az ügyben most a rendőrségi nyomozás újabb dokumentumai szivárogtak ki a Politico beszámolója szerint.

 

Ezek alapján hat újabb, hivatalban lévő, Brüsszelben munkálkodó európai parlamenti képviselőt és egy hivatalnokot is azonosítottak a korrupciós hálózatból.

A politikusok és társaik szintén pénzt vagy ajándékokat fogadtak el Katartól és más külföldi kormányoktól az uniós politika és egyes viták befolyásolásáért cserébe. Vádemelés ellenük még nem történt, de 

a nevüket a két fő gyanúsított, Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti képviselő, a hálózat állítólagos vezetője és korábbi asszisztense, Francesco Giorgi adták meg a belga hatóságoknak.

Bár a cikk nem említ neveket, a Politico azt elárulta, hogy  250 ezer eurót (95 millió forintot) is kaszálhattak a politikusok, bizonyára azért, hogy külföldi érdekeket képviseljenek a brüsszeli napirend kialakításában.

Egy másik esetben az egyik EP-képviselő állítólag egy órát kapott. Az uniós tisztviselő húszezer eurót is elfogadott készpénzben

– állítja a Politico egy másik fő gyanúsítottra hivatkozva.

Sokat elárul, hogy az egykori asszisztens, Giorgi azt állítja a dokumentumokban: az érintettek nem mindegyike volt tisztában a volt főnöke által működtetett hálózattal. Ezek szerint a képviselőknek nem is gyanús, ha luxusórákat vagy pénzeszsákokat ígérnek nekik, cserébe azért, hogy külföldi érdekeket képviseljenek. 

Giorgi ezeket a képviselőket hasznos idiótáknak nevezte.

A képviselők spontán amnéziájának ellentmond egyébként az, hogy a volt asszisztens részletesen beszámolt az egykori képviselő módszereiről is, amit a meggyőzés érdekében alkalmazott. Felsorol olyan dolgokat, mint a képviselő által elnökölt NGO-ra hivatkozás a hitelesség érdekében, de a szexuális ellenszolgáltatás is több alkalommal szóba került.

Az Európai Parlament szóvivője a folyamatban lévő bírósági eljárásokról nem nyilatkozott, de hangsúlyozta a brüsszeli lapnak, hogy teljes mértékben együttműködnek a nemzeti igazságügyi hatóságokkal, és határozottan ellenzik a korrupciót.

 

Borítókép: Képviselők az Európai Tanács spanyol elnökségéről tartott vitán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 2023. december 13-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.