Ezek az EP-képviselők maximum virgácsot kaptak a Mikulástól

Hivatali visszaélés, zaklatás, vesztegetés és nemi erőszak is került a listájukra.

2023. 12. 21. 5:03
null
New York, 2018. november 22. Grincs óriásfigurája lebeg a magasban a Macy's áruház hálaadásnapi parádéján New Yorkban 2018. november 22-én. MTI/EPA/Jason Szenes Fotó: Jason Szenes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei évben sem szűkölködtek botrányokban az európai parlamenti képviselők. Összegzést készítettek a botrányokba keveredett képviselőkről, jobb- és baloldaliak egyaránt szerepelnek az Euractiv által közölt anyagban.

Ami érdekes, hogy jobboldali képviselők szinte csak gyűlöletbeszéd és hamis hírek terjesztései miatt kerültek a listára. Ide került például a romániai Christian Terhes, aki azt mondta, hogy a transznemű nők létezése a legnagyobb veszélyt jelenti a nőkre nézve.

Nem rangsorolva a büntethető cselekedeteket, azért szembetűnő, hogy a listán rengeteg baloldali – beleértve az Európai Néppárt képviselőit is – egészen más ügyekkel került az összegzésbe.

Kenőpénzek és korrupció

A katari nyomásgyakorlás ügye, az egyik ikonikus brüsszeli korrupciós botrány még mindig elkíséri az Európai Parlamentet. A képviselők egy csoportja még év elején azerbajdzsáni be nem jelentett utazások miatt került a címlapokra, a hírekben a katari botránnyal való kapcsolatuk is felmerült.

Ezen kívül például Donald Tusk volt miniszterét, Włodzimierz Karpińskit novemberben engedték ki a börtönből, mert egymillió eurós kenőpénzt fogadott el egy szemétszállítási szerződésre pályázó cégtől. Ő már az Európai Parlament egy képviselője.

Hivatali visszaélés, vesztegetés és csalás

Három szocialista, egy néppárti, egy renew-os és egy a baloldal képviselője került hivatali visszaélés és csalás ügyébe.

A Baloldal pártcsalád ír képviselője, Mick Wallace elmulasztotta bejelenteni például hogy havi 1 és 499 euró közötti összeget borbár-üzletek „tanácsadójaként” − írja az Euractiv.

Zaklatás és nemi erőszak

Többször saját asszisztenseikkel szemben merült fel zaklatás és nemi erőszak gyanúja képviselők ellen.

Mónica Silvana Gonzales spanyol képviselőt az Európai Parlament januárban szankcionálta, mert asszisztensei pszichológiai zaklatással vádolták. A Baloldal francia képviselője, Anne-Sophie Pelletier ellen 13 külön zaklatási jelentést tettek. A görög Alexis Georgoulis ügye egy 2020-ban felmerült állítólagos nemi erőszakra nyúlik vissza, jelenleg várja tárgyalását Belgiumban. Az Európai Bizottság javaslata mentén még a parlamenti mentelmi jogát is felmentették.

Az adott képviselőkön túl azonban általános megállapítást is tesz az Euractiv:

Úgy tűnik, nagyon félnek egy jobboldali európai fordulattól.

Bár a cikk hangvételéből az következik, hogy ők előre figyelmeztetnek ezzel kapcsolatban, ironikus, hogy mégsem tudtak egyensúlyt teremteni a jobb- és baloldali képviselők között, pedig az oldalt ismerve mindent megtettek.

Borítókép: Grincs óriásfigurája lebeg a magasban (MTI/EPA/Jason Szenes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.