Edina 2024. február 26.
logo

A húszik támadhatták meg az amerikai hajókat a Vörös-tengeren

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.12.03. 19:43 2023.12.03. 19:56
A húszik támadhatták meg az amerikai hajókat a Vörös-tengeren

Egy amerikai hadihajót és több kereskedelmi hajót ért támadás a Vörös-tengeren vasárnap – közölte vasárnap a Pentagon. „Tudomásunk van a Carney amerikai romboló és kereskedelmi hajók elleni támadásokról szóló jelentésekről a Vörös-tengeren, és közzétesszük az információkat, amint rendelkezésre állnak” – ismertette közleményében az amerikai védelmi tárca. A brit hadsereg nem sokkal korábban feltételezett dróntámadásokról és robbanásokról számolt be a térségben.

Hajózásbiztonsági források a nap folyamán közölték, hogy egy konténerszállító hajót legkevesebb két drón eltalált a Vörös-tengeren.

A Pentagon nem adott tájékoztatást arról, hogy a támadásokat honnan indították. Ugyanakkor az Irán támogatását élvező jemeni húszi lázadók több támadást is elkövettek már ezeken a vizeken, illetve Izrael ellen, amely a Gázai övezetben visel hadat a radikális iszlamista Hamásszal szemben. Nem sokkal később a húszi lázadók szóvivője közölte, hogy haditengerészeti egységeik mértek csapást a Unity Explorer és a Number Nine nevű izraeli hajókra egy rakétával és egy drónnal. Az illetékes ugyan nem fejtette ki, de azt mondta, hogy a hajókat azt követően támadták meg, hogy azok visszautasították a figyelmeztetéseiket.

A húszik szóvivője egyben kijelentette, hogy a támadások válaszok voltak a jemeni nép követeléseire és a muszlim országok azon felhívására, hogy álljanak ki a palesztin nép mellett.

Névtelenséget kérő amerikai tisztségviselők korábban felfedték, hogy a támadást a húszik kezén lévő jemeni főváros, Szanaa térségéből indították, és az nagyjából öt órán át tartott. Novemberben a jemeni felkelők elfoglalták az M/V Galaxy Leader hajót és legénységét. A húszik a kereskedelmi hajót és 25 fős legénységét arra hivatkozva foglalták el, hogy Izrael támadást indított a Hamász ellen, amely október 7-én példátlan mértékű vérengzést hajtott végre Izraelben. A Galaxy Leadert egy japán társaság üzemelteti, de brit cég tulajdonában van, amelyet egy izraeli üzletember alapított.

Borítókép: Az amerikai haditengerészet által közreadott kép az amerikai Carney rakétarombolóról a görögországi Szúdai-öbölben 2023. december 3-án (Fotó: MTI/AP/Amerikai haditengerészet/Bill Dodge)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.