A szlovéniai magyarokhoz látogatott Novák Katalin

Lendvára látogatott Novák Katalin köztársasági elnök, aki az észak-szlovéniai kisvárosban szlovén kollégájával, Natasa Pirc Musarral együtt adta át a helyi két tanítási nyelvű középiskola újonnan elkészült tantermeit. A két államfő később a radamosi Korai Fejlesztő Központot is megtekintette, majd fórumon vett részt a helyi szlovén és magyar lakossággal.

2023. 12. 05. 18:29
NOVÁK Katalin; PIRC MUSAR, Natasa
Lendva, 2023. december 5. Novák Katalin köztársasági elnököt (j) fogadja Natasa Pirc Musar szlovén államfő a lendvai városházánál 2023. december 5-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin köztársasági elnök számára kiemelten fontosak a határon túli magyar közösségek. Ellátogatott már Erdélybe, a Vajdaságba, Kárpátaljára pedig két alkalommal is. Ezúttal a kis létszámú, de virágzó magyar közösségű Szlovénia került sorra, ahol nem csupán a helyi magyarokkal, de szlovén kollégájával, Natasa Pirc Musar elnökkel is találkozott Novák Katalin.

Olyan kivételes helyzetben vagyunk, hogy Szlovénia első női köztársasági elnöke és Magyarország első női köztársasági elnöke lehet most itt együtt önökkel. Tudom, hogy ez a lányoknak azt a biztatást is jelenti, hogy nincsen olyan tisztség, nincsen olyan feladat, ami ne lenne elérhető vagy megvalósítható

– mondta a magyar államfő a program első állomásán, a lendvai két tanítási nyelvű középiskolában, szavait elsősorban a lányokhoz címezve.

Az oktatási intézményben a közelmúltban a szlovén és a magyar állam támogatásával alakították ki az új tanműhelyeket többek között a leendő fodrászok és szakácsok számára. Az elkészült tantermeket a két elnök együtt adta át a tanulóknak és az oktatóknak. – Két női elnök egy kétnyelvű iskolában a barátság és szomszédos országok azon elkötelezettségét tükrözi, hogy ápolni kívánjuk a barátságot, az együttélést, a tanulást és a sokszínűség iránti tiszteletet – mondta beszédében a szlovén elnök, hozzátéve, hogy a kétnyelvűség érzékenyebbé tesz az iránt, hogy jobban megértsük más nemzetek kultúráját.

Nem minden országban értik a nemzeti kisebbségek gazdagságát, erejét, fontosságát. Egy nemzeti kisebbség tagja nem ellenség, hanem erőforrás

– hangsúlyozta Novák Katalin, hozzátéve, hogy az anyanyelv használatát nem tiltani és akadályozni, hanem bátorítani kell. Az iskola tanulóinak azt kívánta, hogy a jövőben is merjenek beszélgetni, gondolkodni és álmodni mind a két nyelven.

A Lendvai Kétnyelvű Középiskola az egyetlen ilyen intézmény a Muravidéken, az intézmény által kínált tizenhat képzési programban jelenleg 309 diák vesz részt. A most átadott új tantermek között akad többek között egy fodrásztanműhely, de most alakították ki a leendő óvónők képzésére szolgáló helyiségeket is. Ez különösen fontos a magyar kisebbség számára, hiszen eddig csak szlovén nyelvű képzés volt elérhető. Az iskolában a két elnök és a diákközösség képviselője egy időkapszulát is elhelyezett.

NOVÁK Katalin; PIRC MUSAR, Natasa
Novák Katalin köztársasági elnök (balra) és Natasa Pirc Musar szlovén államfő (jobbra) a muravidéki magyarokkal szervezett találkozón a felújított dobronaki kulturális központban 2023. december 5-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A radamosi Korai Fejlesztő Központ Kárpát-medencei viszonylatban is jelentős, hiánypótló intézmény, amely 276 millió forint értékű támogatásnak köszönhetően jött létre és 2022. október 4-én Potápi Árpád János államtitkár adta át. A két államfő itt az érintett családokkal beszélgetett. A nap programjának zárásaként Novák Katalin és Natasa Pirc Musar a felújított dobronaki kulturális központban fórumon vett részt. 

A helyi polgármester, Marjan Kardinar a legszebb Mikulás-ajándéknak nevezte az elnöki látogatást a Muravidék számára. Ez egy rendkívül fontos nap, hiszen két baráti nemzet találkozott − tette hozzá Kardinar.

Kérdésre válaszolva mindkét államfő megerősítette, hogy rendkívül fontosnak tartják a nemzetük diaszprórában élő tagjaival való találkozást, bármerre járjanak is a világban. Jó idejönni, és megtapasztalni, hogy lehet békében és támogatva egymást együtt élni − emelte ki Novák Katalin, hozzátéve, hogy a mostani látogatásnak lesz majd folytatása Magyarországon. Natasa Pirc Musar megjegyezte, hogy amikor a magyarországi szlovén kisebbség tagjaival találkozik, örömmel nyugtázza, hogy pozitív visszajelzéseket kap tőlük.

Azt hiszem, önmagában példaértékű, hogy két szomszédos ország elnöke közösen, egyszerre fontosnak tartja, hogy az egyik országban élő nemzeti közösség tagjait közösen látogassák meg,

− hangsúlyozta a magyar államfő.

A délután folyamán a két elnök kifejtette véleményét arról, mivel lehetne motiválni a fiatalokat a térségben maradásra, meséltek a múlt heti COP28 csúcstalálkozóval kapcsolatos élményeikről és gondolataikról, a nők helyzetéről a politikai életben, de szóba került az is, hogy mi nem hiányozhat a két elnök karácsonyi asztaláról, illetve hogyan alakult az államfők első közös bowlingmérkőzése.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnököt (jobbra) fogadja Natasa Pirc Musar szlovén államfő a lendvai városházánál 2023. december 5-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.