Kázmér 2024. március 4.
logo

Amiről már alig olvashat: évfordulóhoz ért a brüsszeli korrupciós botrány

Manninger Miksa
2023.12.09. 18:36
Amiről már alig olvashat: évfordulóhoz ért a brüsszeli korrupciós botrány

Egy éve robbant ki az Európai Unió egyik legjelentősebb korrupciót botránya. Eva Kaili volt parlamenti alelnököt, valamint három társát 2022. december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. Ahogy az MCC Brussels egy sajtóközleményben felidézi:

  • Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke is részt vett ebben, és még ma is képviselő.
  • Az ügy középpontjában álló európai parlamenti képviselők ismét az EU parlamentjében ülnek.
  • Sok NGO (civil szervezet) ellenezte az finanszírozásuk átláthatóságára vonatkozó javaslatokat.

A szervezet elnöke, Frank Füredi szintén hangot adott véleményének: 

Az év vége felé joggal merül fel a kérdés, hogy megtörtént-e egyáltalán a Katargate. A hatalom kiváló munkát végzett abban, hogy ezt a magas szintű korrupciós ügyet elrejtse a hosszú fűbe. Nyilvánvaló, hogy az EU intézményrendszere eltökélt abban, hogy az átláthatóságról szóló retorika csak retorika maradjon, és a nem kormányzati szervezeteket megkíméljék a teljes körű nyilvános vizsgálat alól. Szégyelljék magukat!

Patricia Chagnon európai parlamenti képviselő, a francia Nemzeti Tömörülés politikusa többek között egy könyvet is kiadott az évfordulóra, amelyhez az alábbi ajánlót írta:

Minden el volt tervezve. De a Nyugat nem látott semmit. Vagy inkább egyes vezetői, akár a pénzügyi érdekek (a jobboldalon), akár az úgynevezett mássághoz való jog (a baloldalon) ideológiája, akár mindkettő miatt, úgy tettek, mintha nem tudták volna. Eközben a Muzulmán Testvériségnek sikerült előremozdítania rigorista programját Nyugaton. Eljött az idő, hogy reagáljunk

 – írta, majd így folytatta: „Ehhez még mindig szükség van arra, hogy tudatában legyünk annak a csapásnak, amely ellenünk, franciák és európaiak ellen kollektíven irányul.”

Borítókép: A korrupciós botrányba keveredett Eva Kaili görög szocialista párti képviselő, az Európai Parlament volt alelnöke az uniós törvényhozás plenáris ülésén Strasbourgban 2023. július 11-én.(MTI/EPA/Julien Warnand)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.