Amiről már alig olvashat: évfordulóhoz ért a brüsszeli korrupciós botrány

Egy éve robbant ki az európai intézményeket ért legsúlyosabb korrupciós ügy.

2023. 12. 09. 18:36
KAILI, Eva Brüsszel
Strasbourg, 2023. július 11. A korrupciós botrányba keveredett Eva Kaili görög szocialista párti képviselõ, az Európai Parlament (EP) volt alelnöke az uniós törvényhozás plenáris ülésén Strasbourgban 2023. július 11-én. A korábban vizsgálati fogságban levõ Kailit április 14-én a brüsszeli Haren börtönbõl házi õrizetbe helyezték a belga fõvárosban, majd késõbb EP-képviselõi jogköre gyakorlását is engedélyezték. Az idõközben leváltott EP-alelnököt még 2022. december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok a Katar-gate néven elhíresült korrupciós ügyben indított nyomozás során. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy éve robbant ki az Európai Unió egyik legjelentősebb korrupciót botránya. Eva Kaili volt parlamenti alelnököt, valamint három társát 2022. december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. Ahogy az MCC Brussels egy sajtóközleményben felidézi:

  • Eva Kaili, az Európai Parlament volt alelnöke is részt vett ebben, és még ma is képviselő.
  • Az ügy középpontjában álló európai parlamenti képviselők ismét az EU parlamentjében ülnek.
  • Sok NGO (civil szervezet) ellenezte az finanszírozásuk átláthatóságára vonatkozó javaslatokat.

A szervezet elnöke, Frank Füredi szintén hangot adott véleményének: 

Az év vége felé joggal merül fel a kérdés, hogy megtörtént-e egyáltalán a Katargate. A hatalom kiváló munkát végzett abban, hogy ezt a magas szintű korrupciós ügyet elrejtse a hosszú fűbe. Nyilvánvaló, hogy az EU intézményrendszere eltökélt abban, hogy az átláthatóságról szóló retorika csak retorika maradjon, és a nem kormányzati szervezeteket megkíméljék a teljes körű nyilvános vizsgálat alól. Szégyelljék magukat!

Patricia Chagnon európai parlamenti képviselő, a francia Nemzeti Tömörülés politikusa többek között egy könyvet is kiadott az évfordulóra, amelyhez az alábbi ajánlót írta:

Minden el volt tervezve. De a Nyugat nem látott semmit. Vagy inkább egyes vezetői, akár a pénzügyi érdekek (a jobboldalon), akár az úgynevezett mássághoz való jog (a baloldalon) ideológiája, akár mindkettő miatt, úgy tettek, mintha nem tudták volna. Eközben a Muzulmán Testvériségnek sikerült előremozdítania rigorista programját Nyugaton. Eljött az idő, hogy reagáljunk

 – írta, majd így folytatta: „Ehhez még mindig szükség van arra, hogy tudatában legyünk annak a csapásnak, amely ellenünk, franciák és európaiak ellen kollektíven irányul.”

Borítókép: A korrupciós botrányba keveredett Eva Kaili görög szocialista párti képviselő, az Európai Parlament volt alelnöke az uniós törvényhozás plenáris ülésén Strasbourgban 2023. július 11-én.(MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.