Az izraeli hadsereg tévedésből lelőtte a Hamász három megszökött túszát

A három izraeli túsz egy tűzpárbaj zűrzavarát kihasználva menekülhetett el a terroristák keze közül.

Forrás: MTI2023. 12. 15. 21:17
null
Dél-Izrael, 2023. december 15. Izrael légicsapást mér a Gázai övezet északi részére 2023. december 14-én. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajtott végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Leo Correa Fotó: Leo Correa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tévedésből lelőtte a Hamász palesztin iszlamista szervezet három megszökött túszát Sadzsijában, a Gázai övezet északi részén – közölte pénteken este egy katonai szóvivő.

Az IDF közölte, hogy az eset helyszínének átvizsgálásánál gyanakodni kezdtek a halottak kilétével kapcsolatban. A holttesteket Izraelbe vitték vizsgálatra, és ott kiderült, hogy három izraelit lőttek le a katonák, mert terroristának vélték őket.

Egyikük Jotam Hajim volt, akit Kfar Aza kibucból hurcoltak el október 7-én a Hamász terroristái. A másik a Nir Am kibucból elrabolt, de Hora beduin faluban élő Szamer Fuád al-Talalka volt, a harmadiknak a nevét pedig a család kérésére egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Az IDF mély sajnálkozását fejezi ki az eset miatt, osztozik a családok gyászában, és továbbra is minden erőfeszítést megtesz a további elraboltak hazajuttatása érdekében

 − közölte a katonai szóvivő.

Feltételezésünk szerint a három izraeli túsz egy tűzpárbaj zűrzavarát kihasználva tudott elmenekülni a terroristák keze közül, vagy a fogva tartók egyszerűen magukra hagyták őket néhány nappal korábban

− mondta Daniel Hagari szóvivő. – Tragikus hiba történt, amelyet alaposan kivizsgálnak, és az események minden mozzanatát nyilvánosságra fogjuk hozni − tette hozzá.

Borítókép: Izrael légicsapást mér a Gázai övezet északi részére 2023. december 14-én. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajtott végre a Gázai övezetben (Fotó: MTI/AP/Leo Correa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.