Támadásra kész Hamász-terroristákat fogtak el Európában

A hatóság együtt dolgozott a Moszaddal, hogy elfogják a terroristákat.

2023. 12. 15. 18:05
null
Karlsruhe, 2023. december 15. Két gyanúsítottat kísérnek rendõrök, hogy kihallgatásra vigyék õket a német legfelsõbb bíróság karlsruhei épületéhez 20232. december 15-én, miután a német rendõrség három, a holland pedig egy, feltehetõleg a Hamász palesztin terrorszervezethez tartozó férfit õrizetbe vett. A gyanú szerint a négy férfi merényleteket tervezett európai zsidók és zsidó intézmények ellen. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban és Dániában három-három, míg Hollandiában egy embert tartóztattak le a hatóságok. A németországi sajtóban megjelent információk szerint a letartóztatások egy részét a Moszad, az izraeli hírszerző szolgálat irányította.

Az elsődleges információk arról szólnak, hogy a Moszad a letartóztatásokat az európai zsidó közösségek megtámadására irányuló összeesküvés részeként kezeli. Ezzel szemben a dán kormány körültekintőbben fogalmaz, és nem hajlandó megerősíteni vagy cáfolni, hogy letartóztatásaik egyértelműen összefüggenek-e a Németországban történt esetekkel. 

Mindeközben a Die Welt arról írt, hogy a német titkosszolgálati jelentések arról szólnak, hogy már az Európában rejtőzködő, Európában élő Hamász-tagok Libanonból megkapták a parancsot, hogy keressék meg és ássák ki a korábban elrejtett fegyvereket, amikkel támadást indíthatnak az európai zsidóság ellen.

A német hatóságok a hírek szerint azt mondták, hogy a letartóztatott férfiak régóta ismert Hamász-tagok voltak, akiket tavaly óta megfigyeltek, és akikről azt feltételezik, hogy korábban is részt vettek a Hamász „külföldi” műveleteiben.

A Moszad által kiadott közlemény szerint a Hamász-tagok európai letartóztatása gyorsított és átfogó titkosszolgálati nyomozást követően történtek. Mint írták, a Hamász összeesküvésének célja az volt, hogy 

ártatlan civileket öljenek meg európai földön… hogy bármi áron megtámadják izraeli, zsidó és nyugati célpontokat

 – mondták.

A legfrissebb információk szerint terrortámadás előkészítésének gyanújával Dániában két embert előzetes letartóztatásba helyeztek, míg további négy gyanúsítottat még keres a rendőrség a több országban tervezett terrorakciók ügyében – közölte az MTI pénteken. 

A koppenhágai ügyészség közlése szerint az illetékes bíróság azt is elrendelte, hogy a négy gyanúsítottat távollétükben előzetes letartóztatásba helyezzék. 

A hatóságok már csütörtökön közölték, hogy hét embert, köztük a Hamász palesztin iszlamista szervezet négy feltételezett tagját őrizetbe vették Dániában, Németországban és Hollandiában azzal a gyanúval, hogy európai zsidó intézmények elleni támadásokat készítettek elő. A Dániában őrizetbe vett gyanúsítottak közül egyet időközben szabadon engedtek a hatóságok.

Borítókép: Két gyanúsítottat kísérnek rendőrök, hogy kihallgatásra vigyék őket a német legfelsőbb bíróság karlsruhei épületéhez 2023. december 15-én, miután a német rendőrség három, a holland pedig egy, feltehetőleg a Hamász palesztin terrorszervezethez tartozó férfit őrizetbe vett. A gyanú szerint a négy férfi merényleteket tervezett európai zsidók és zsidó intézmények ellen (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.