Bajban van Macron, elutasították kormánya egyik legfontosabb kezdeményezését

Gérald Darmanin belügyminiszter felajánlotta lemondását, de az elnök nem fogadta el.

2023. 12. 12. 16:04
MACRON, Emmanuel
Párizs, 2023. november 27. Emmanuel Macron francia elnök beszél a párizsi Nemzeti Tengerészeti Múzeum megnyitóján 2023. november 27-én. A múzeum hat év felújítás után nyitja meg újra kapuit a látogatók elõtt. MTI/EPA/Pool/AP/Christophe Ena Fotó: Christophe Ena
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia Nemzetgyűlés érdemi vita nélkül utasította el a kormány bevándorlásról szóló kulcsfontosságú törvényjavaslatát. Ez óriási kudarc Emmanuel Macron francia elnöknek és kormányának – számolt be a France24 francia állami televíziós hírcsatorna online kiadása. Mivel Macron kormányának nincs parlamenti többsége, így két út áll előttük: vagy kitartanak a javaslat továbbvitele mellett és a szenátus elé terjesztik, vagy egy, szenátorokat és alsóházi képviselőket tömörítő bizottságon keresztül kompromisszumos lehetőséget keresnek. 

Gérald Darmanin belügyminiszter, a törvényjavaslat elkötelezett támogatója a TF1 országos televízióban jelezte, hogy a kormány nem hajlik a törvényjavaslat visszavonására. A kudarc ellenére Darmanin hangsúlyozta, hogy a javaslat tiszteletben tartja az alkotmányt, és kijelentette: „folytatni fogja útját”. 

Utalt arra, hogy a kormány hamarosan döntést hoz a további lépésekről, és elárulta, hogy a szavazás után felajánlotta lemondását, amit Macron elutasított.

A jobboldali Nemzeti Tömörülés frakcióvezetője, Marine Le Pen aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új törvényjavaslat a migránsok beáramlásának növekedéséhez vezethet. Eric Ciotti, a Republikánusok párt elnöke szerint a szöveg nem felel meg a migráció által állított kihívások és problémák kezelésére.

A törvényjavaslat elutasítását a szélsőbaloldal is üdvözölte, azonban más okokból. Mathilde Panot, a radikális Lázadó Franciaország frakcióvezetője örömét fejezte ki amiatt, hogy „legalább két hétig nem kell idegengyűlölő és rasszista retorikát folytatnia az országnak”. Panot sürgette a kormányt, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot, csatlakozva azokhoz az érdekvédelmi szervezetekhez, amelyek bírálták azt, mert veszélyezteti a menedékkérők és a migránsok jogait.

A kormány javaslata többek közt eltörölné azon bevándorlók kiutasításának tilalmát, akik tizenhárom éves koruk előtt érkeztek Franciaországba. Ugyanakkor a tervezet továbbra is lehetővé teszi az EU-n kívülről érkező migránsok számára az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, valamint megkönnyítené a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban való elhelyezkedést.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök beszél a párizsi Nemzeti Tengerészeti Múzeum megnyitóján 2023. november 27-én (Fotó: MTI/EPA/AP/Christophe Ena)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.