Benedek pápa sosem engedte volna meg az azonos neműek házasságának megáldását

„Nincs homoszexuális házasság. Nem létezik, nem létezhet, a (mai) ideológiáink ellenére”

Forrás: Reuters2023. 12. 31. 22:11
XVI. BENEDEK
Vatikánváros, 2023. december 31. A Vatikáni Média által közreadott képen Georg Ganswein érsek (b, elöl), a néhai XVI. Benedek pápa magántitkára misét celebrál XVI. Benedek emlékére a vatikáni Szent Péter-bazilikában a pápa halálának elsõ évfordulóján, 2023. december 31-én. MTI/EPA/Vatikáni Média Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vatikán vasárnap emlékezett meg XVI. Benedek pápa halálának első évfordulójára, és egyik legközelebbi munkatársa azt mondta, soha nem hagyta volna jóvá a közelmúltban született nyilatkozatot, amely lehetővé teszi a katolikus papoknak, hogy megáldják az azonos nemű párokat. 

Nincs homoszexuális házasság. Nem létezik, nem létezhet, a mai ideológiáink ellenére

– mondta Gerhard Müller bíboros, akit Ferenc eltávolított a Vatikán doktrinális osztályának éléről, miután Benedek 2013-ban lemondott.

Ferenc a Szent Péter téren a tömegeknek adott vasárnapi áldásában röviden tért csak ki az évfordulóra, mondván, hogy Benedek „szeretettel és bölcsességgel szolgálta az Egyházat”, és szeretetet, hálát és csodálatot érzünk iránta.

Müller elmondta, hogy bár személyes kapcsolata Ferenccel nagyon jó, nem habozik, hogy a nyilvánosság előtt kinyilvánítsa egyet nem értését vele doktrinális kérdésekben, mert mint mondta „nem a Szovjetunióban vagyunk, ahol csak egy vezetőnek van beleszólása”.

Korábban a Szent Péter-bazilikában Georg Gänswein, Benedek titkára mondott emlékmisét Benedekért. Gänswein hangja kétszer is megtört a meghatottságtól homíliájának olvasása közben. Benedek döbbenetes lemondása megosztotta az egyházat, sokak szerint nem lett volna szabad lemondania.

„Emeritus pápaként” eltöltött tíz éve a Vatikánban tovább növelte a konzervatív–progresszív szakadékot, és néhány megrögzött tradicionalista nem ismerte el Ferencet vezetőként.

Gänswein, akit Ferenc Benedek halála után visszaküldött Németországba, elmondta, hogy amikor Benedek úgy döntött, hogy lemond, a volt pápa meg volt győződve arról, hogy legfeljebb egy éve van hátra. 

Imádkozom, hogy szent legyen. Bárcsak szent lenne. És meg vagyok győződve arról, hogy szent lesz

– mondta.

Borítókép: A Vatikáni Média által közreadott képen Georg Gänswein érsek, a néhai XVI. Benedek pápa magántitkára misét celebrál XVI. Benedek emlékére a vatikáni Szent Péter-bazilikában a pápa halálának első évfordulóján, 2023. december 31-én (Fotó: MTI/EPA/Vatikáni Média)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.